تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Türk devleti, Kürt yayınevlerinin 109 kitabını yasakladı

Türk devleti, Kürt yayınevlerinin 109 kitabını yasakladı
Türk devletinin son dört yıl içerisinde Kuzey Kürdistan ve Türkeye’deki Kürt yayınevlerine ait 109 kitabı yasakladığı ortaya çıktı.
posted onJanuary 28, 2021
noتعليق

Kürtçeye düşmanlıkta sınır tanımayan Türk devletinin son 4 yıl içerisinde Kürt yayınevlerine ait 31’i Kürtçe olmak üzere toplam 109 kitabı farklı gerekçelerle yasakladığı, bazı yayınevlerine de yasaklanan kitaplar nedeniyle önemli miktarda para cezası kesildiği ortaya çıktı.

Kitapları en çok yasaklanan yayınevleri arasında Aram Yayınları ilk, Avesta Yayınları ikinci sırada yer alıyor. Avesta Yayınları ise yasaklanan bazı kitapların uluslararası doktora tezleri olduğunu belirtiyor. J&J Yayınları da 4 kitabı farklı gerekçelerle yasaklanan yayınevleri arasında yer aldı.

Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, “Her birisi ülkelerinde tanınmış üniversitelerde doktora tezi olarak hazırlanmış. Daha çok İngilizce ve Fransızca’dan çevrilmiş. Normal şartlarda Türkiye’deki yasalara göre bu kitaplara karşı dava açılması da söz konusu değil. Ama maalesef bu ülkede işler birbirine karıştığı için bir polis, savcı ya da hakim Kürtlerle ilgili bir şeyi yasaklayabiliyor” ifadelerini kullandı.

Zal: Kürt savaşçıların fotoğrafları ve ‘Kurdistan’ ismi gerekçe gösteriliyor

Konuyla ilgili Rûdaw’dan gazeteci Maşallah Dekak’a konuşan Kuzey Kürdistan’daki önemli yayınevlerinden biri olan J&J Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Kürt yazar Azad Zal, “İçinde Kürt savaşçıların fotoğraflarının olduğu ve ‘Kürdistan’ kelimelerinin geçtiği kitaplarımızın tamamını götürdüler. Kobani ile ilgili 2 kitabımızı da götürdüler. ‘Niye götürüyorsunuz?’ diye sorduk. Bize ‘içinde devlet için tehlikeli olan yasak ifadeler geçiyor’ yanıtını verdiler” dedi.

Konuyla ilgili rapor AB kurumlarına gönderilecek

Kürt Dil ve Kültür Ağı da kitap yasaklarına dikkat çekmek için Kürt Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN’a Kurdî) ile birlikte hazırladıkları raporu Avrupa Birliği (AB) kurumlarına gönderecek.

Kürt PEN Genel Sekreteri Ömer Fidan, “Elimizdeki belge ve tespitlerimiz Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini gösteriyor. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO da imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Bu raporlarla onlara yükümlülüklerini hatırlatmak ve Türkiye’ye de yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı uygulamalarını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

‘Roboski’ kitabına para ve hapis cezası

Türk devleti, bazı yayınevlerine de yasaklanan kitaplar nedeniyle para cezası uyguluyor. Sitan Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Kahir Bateyi’ye Roboski ile ilgili bir kitap nedeniyle 33 bin 750 lira ceza kesildi. Kitabın yazarına da 3 yıldan fazla hapis cezası kesildi.

Kitap yasakları devam ediyor

Türk devleti en son, yıllarca PKK saflarında Türk devletine karşı mücadele yürüttükten sonra Avrupa’ya geçen, ardından DAİŞ savaşı başlayınca Peşmerge saflarında mücadeleyi komuta eden Kürt Komutan Dr. Said Çürükkaya’nın yaşamını konu alan “Dr. Said: Dağların Kilidini Kaybettik” romanını yasakladı.

Yazarlığını Selim Çürükkaya’nın yaptığı romanı yayınlayan Doz Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Köroğlu Karaaslan’a kitabın Kürtçe ve Türkçe baskıları için 20’şer bin olmak üzere toplam 40 bin lira ceza kesildi.