تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İddia: ABD, Ayn İsa için HSD'ye güvence verdi

İddia: ABD, Ayn İsa için HSD'ye güvence verdi
ABD’nin, son dönemlerde Türk devletiyle güdümündeki cihatçı çetelerin yoğun saldırılarına maruz kalan Ayn İsa konusunda HSD’ye güvence verdiği iddia edildi.
posted onJanuary 9, 2021
noتعليق

DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’un başat gücü olan ABD’nin, Türk devletinin güdümündeki cihatçı çetelerle son dönemde saldırılarını artırdığı Ayn İsa konusunda Demokratik Suriye Güçleri’ne (HSD) güvence verdiği iddia edildi.

İddianın sahibi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yaptığı bir yazılı açıklamada,Türk devleti ve ona bağlı çetelerin hedefinde olan Ayn İsa için ABD'nin HSD'ye güvence verdiğini öne sürdü.

Son dönemde Suriye'de Kürt güçlerinin kontrolündeki kritik ilçe Ayn İsa'da sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Türk devleti, para karşılığı güdümüne aldığı cihatçı haydut çetelerle Ayn İsa’ya saldırılarını artırırken Rusya, bir taraftan kente asker yoluyor, diğer taraftan ise kentin Suriye rejim güçlerine devrini dayatıyor.

“ABD'den de hamle geldi”  

 SOHR’un konuyla ilgili yaptığı açıklamada ABD’nin HSD’ye, özellikle Ayn İsa bölgesi için güvence verdiğini iddia etti.

Habere göre ABD; omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin oluşturduğu HSD’ye, Türk ordusunun özellikle Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa kasabası olmak üzere Rojava’daki herhangi bir yeni bölgede ilerleyip kontrol etmeyeceğine dair güvence verdi.

SOHR ayrıca, ABD’nin Rusların bölgede "misafir" olduğunu vurguladığını ancak özellikle Ruslar girdikleri bölgeyi hiç terk etmedikleri için HSD’nin ABD’nin vaatleri ve teminatlarına güvenmediğini de belirtti.