تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Almanya 2020'de çatışma ülkelerine milyar dolarlık silah sattı

Almanya 2020'de çatışma ülkelerine milyar dolarlık silah sattı
Alman Yeşiller Partisinden Nouripour’un soru önergesini yanıtlayan Federal Ekonomi bakanlığı Almanya’nın 2020’de aralarında Türk devletinin de olduğu çoğunluk Körfez ülkesine bir milyar Euro’dan fazla silah sattığını açıkladı. Bahsi geçen ülkelerin çoğu çatışma halindeki ülkeler.
posted onJanuary 3, 2021
noتعليق

Alman Federal Ekonomi Bakanlığı Yeşiller partili Omid Nouripour'un verdiği soru önergesine yanıtında Almanya'nın 2020 yılındaki silah ihracatına dair bilgileri paylaştı.

Buna göre Alman hükümeti geçen yıl, sadece çatışmaların olduğu ya da çatışmalara taraf olan ülkelere bir milyar euroyu aşkın tutarda silah ihracatını onayladı.

Çatışan ve silah satın alan ülkelerin tamamı Müslüman ülkeler

Deutsche Welle’nin geçtiği habere göre soru önergesine yanıtında Federal Ekonomi Bakanlığı’nın bahsi geçen ülkelere silah ve askeri teçhizat satışıyla ilgili liste şu şekilde sıralandı:

Mısır'a 17 Aralık 2020 tarihine dek 752 milyon Euro.

Katar'a onay verilen savunma sanayi ürünlerinin tutarı 305 milyon 100 bin Euro.

Birleşik Arap Emirlikleri‘ne (BAE) 51 milyon 300 bin Euro.

Kuveyt'e 23 milyon 400 bin Euro

Türk devletine 22 milyon 900 bin Euro.

Ürdün 1 milyon 700 bin Euro

Bahreyn 1 milyon 500 bin Euro.

Bu ülkelerin bazılarında hali hazırda çatışmalar sürerken bazıları ise çatışmalara taraf ülkeler. Örneğin Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği koalisyon İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki Şii Husi milislerine karşı savaşıyor. Bu koalisyona BAE, Mısır, Kuveyt, Ürdün ve Bahreyn de dahil. Ancak çatışmaların ön saflarında Suudi Arabistan yer alıyor. Buna karşın Körfez ve Arabistan yarımadası bölgesindeki bu krizde Türk devleti ve Katar ise İran rejimi safında yer alıyor.

Türk devleti ve Katar da listede

Öte yandan Katar ve özellikle Türk devleti ise Libya'daki çatışmalarda ve Batı Kürdistan’ın (Rojava) işgal nedeniyle sert eleştirilerin odağında. Katar ve Türk devleti Libya’da Trablus'taki İhvanı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ideolojisindeki Fayiz Es-Serrac hükümetine destek veriyor. Türk devleti, Katar’ın finansman temini ile Sarrac’a destek amacıyla Suriye ve Batı Kürdistan’ın (Rojava) işgal ettiği kentlerinde kontrolü devrettiği cihatçı çeteler gönderip silah ve teçhizat desteğinde bulunuyor.

Sarrac'a karşı mücadele eden General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na ise BAE ve Mısır destek veriyor. Libya'da şu an ateşkes devam etse de ülkedeki çatışmalara kalıcı bir çözüm bulanabilmiş değil.

Almanya Libya eski lideri Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında devrilmesinden bu yana çatışmaların son bulması için arabuluculuk ediyor. Berlin'de bir yıl önce bu amaçla Libya konferansı düzenlenmiş, Birleşmiş Milletler (BM) bu konferansta alınan, Libya'ya silah sevkiyatının durdurulması kararının uygulanmadığını sıklıkla dile getirmişti. BM'nin verdiği bilgilere göre Libya'ya silah sevkiyatı yapan ülkeler arasında başta Türk devleti olmak üzere BAE de bulunuyor. BM çatışan taraflara silah sevkiyatı yapan bu ülkelerin BM ambargosunu ihlal ettiği uyarısını yapıyor.

Diğer yandan Türk devletinin, güdümündeki cihatçı çetelerle Rojava’ya işgal saldırıları sürecinde Alman devletinden aldığı tankları kullandığı gerekçesiyle Alman hükümeti sert eleştirilerin odağına girmiş, bu nedenle Merkel hükümeti Türk devletine silah satışını askıya aldığını duyurmuş ancak daha sonra silah satışını devam ettirmişti.

Nouripour: Berlin Libya’da silah ambargosunu delen ülkelere silah satıyor

Almanya

 

Alman hükümetine silah ihracatı konusunda soru önergesi veren Yeşiller milletvekili ve partinin dış politika uzmanı Omid Nouripour, Yemen ve Libya'dak çatışmalara taraf olan ülkelere silah ihracatını eleştirdi. Nouripour, Alman hükümetinin Libya'ya silah ambargosunu ihlâl eden ülkelere silah ihracatına izin verdiği uyarısında bulunarak, “Alman hükümetinin sözleri ve icraatları arasındaki uçurum aydaki kraterler kadar büyük” ifadesini kullandı.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen'in verdiği soru önergesine göre, Almanya'nın silah ihracatı 2019 yılında 8 milyar 15 bin Euro ile rekora ulaşmıştı. 2020 yılında ilk aylarda gerileme kaydedilse de 10 Aralık'a kadar toplam 5 milyar 635 bin Euro tutarında silah ihracatına onay verildi.