تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Jeffrey, Kürt ulusal birliği siyasi anlaşması için Rojava’da

Jeffrey, Kürt ulusal birliği siyasi anlaşması için Rojava’da
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Rojava’da ENKS ve PYNK arasında süren Kürt ulusal birliği diyaloğunda siyasi anlaşmayı nihayete erdirmek için Rojava’ya geldiği bildirildi. Jeffrey’in PYNK ve ENKS yetkilileri ile görüşmeleri ardından siyasi anlaşmayı ilan edeceği iddia edildi.
posted onSeptember 20, 2020
noتعليق

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in, Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yetkilileri arasında devam eden Kürt ulusal birliği diyaloğunu sonuca ulaştıracak siyasi anlaşmayı ilan etmek amacıyla Batı Kürdistan’a (Rojava) geldiği iddia edildi.

ENKS bileşenlerinden Kürdistan Demokrat Parti-Suriye (PDK-S) Merkez Komite Üyesi Neşet Zaza, James Jeffrey’in yakın zamanda Rojava’ya gelerek Kürt ulusal birliği diyaloğunda varılacak siyasi anlaşmayı ilan edeceğini açıklamıştı.

Ancak konu hakkında Basnews’e konuşan Rojavalı yerel bir siyasi kaynak, siyasi anlaşmanın James Jeffrey tarafından açıklanacağına dair bir planlamanın henüz kimseye iletilmediğini söyledi.

 Jeffrey’in bugün PYNK ve ENKS yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştireceği aktarılırken yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle taraflarla görüşmelerini yüz yüze mi yoksa telekonferans sitemiyle mi gerçekleştireceği konusunda henüz ayrıntılı bir bilgi paylaşılamadı.

Yerel kaynak, bu görüşmelerin ana ekseninde Kürt siyasi tarafları arasında gerçekleşen toplantılar ve anlaşmaların olduğunu ifade etti.

Jeffrey’in Rojava ziyaretinde Suriye rejimi karşıtı muhaliflerle de görüşmeler gerçekleştirebileceğini ifade eden yerel kaynak, Jeffrey’in bu çerçevede rejim karşıtı Arap temsilcilerle görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi.

Kürt Birliği görüşmelerinde ortaya çıkan anlaşmayı açıklama hususuna da değinen yerel kaynak, anlaşmanın James Jeffrey tarafından açıklanacağına dair bir planlamanın henüz kimseye iletilmediğini belirtti.

Kısa bir süre önce yapılan açıklamalarda, PYNK ile ENKS’nin, yürütülen Kürt ulusal birliği görüşmelerinde ABD gözetiminde nihai anlamaya vardıkları ve bu anlaşmanın içeriğinin açıklanacağı duyurulmuştu.

Mazlum Kobani: Amaç tüm partileri sürece katmak

Omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani, Kürt siyasi partileri arasındaki süren birlik çalışmalarında amaçlarının bütün partileri sürece dahil etmek olduğunu söyledi.

Resmi Twitter hesabından açıklamada bulunan General Mazlum, açıklamasında, “Kürt birliği için üstlendiğimiz inisiyatif, ulusal ölçülerle devam etmektedir. Amacımız, bütün partileri adım adım yeni sürece dahil etmektir” ifadelerini kullandı.

Rojava’daki Kürt siyasi partilerden Pêşverû ve Yekiti’nin (El-Wehde) inisiyatiften çıkarıldıkları yönündeki iddialara da açıklık getiren General Mazlum, bu partilerin inisiyatiften çıkarılmadıklarının altını çizdi.

PDK-S’li Zaza: Siyasi anlaşma Jeffrey’in gözetiminde açıklanacak

PYNK ile ENKS arasında devam eden görüşmelerle ilgili Kurdistan24’e değerlendirmelerde bulunan ENKS bileşeni PDK-S Merkez Komite Üyesi Neşet Zaza, Rojava’daki siyasi taraflar arasında yapılan çözüm diyaloglarının sonucunda varılan siyasi anlaşmanın James Jeffrey’in gözetiminde açıklanacağını söyledi.

Müzakerelerin ikinci aşamasının sona erdiğini, üçüncü aşamanın da bazı konularının tartışıldığını ifade eden Neşet Zaza, “Ancak dördüncü aşamanın önemli ana maddesi olan askeri sorun henüz gündeme gelmedi” dedi.

ENKS ile PYNK arasındaki görüşmelerin olumlu bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Neşet Zaza, “Siyasi yönetim konusunda ENKS ile PYNK arasında iyi bir anlaşma var. Fakat bununla ilgili bazı sorunlar da var ve bu sorunlar bizim geri adım atmamıza sebep oldu.

Siyasi yönetim konusunda iki temel sorunun olduğunu belirten Zaza, “Her iki tarafın temsil oranı sorunu çözüldü. Ancak anayasa sorunu daha çözüme kavuşmadı. Biz anayasa konusunda bir revizyonun yapılmasını istiyoruz. Ama bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Yönetim konusunda bazı farklı yaklaşımlar vardı onlar da çözüldü” dedi.

Neşet Zaza, ABD'nin ENKS ile PYNK arasındaki diyalogda önemli rol oynadığını vurguladı.