تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran rejimi destekli gruplar Irak’ta artık BM'yi de tehdit ediyor

İran rejimi destekli gruplar Irak’ta artık BM'yi de tehdit ediyor
Irak’taki İran rejimi güdümündeki milis grupların çatı örgütü Haşdi Şabi grupları, Irak’ta hükümete karşı sokağa inen göstericileri, sivil toplum aktivistlerini ve hatta Başbakan Mustafa Kazımi’yi tehdit ettikten sonra şimdi ülkedeki Birleşmiş Milletler çalışanlarını da tehdit ediyor.
posted onJuly 30, 2020
noتعليق

Irak’taki İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki milis grupların çatı örgütü Haşdi Şabi gruplarının, ülkedeki Birleşmiş Milletler çalışanlarını tehdit ettiği bildirildi.

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, Irak’taki ABD askeri ve siyasi misyon merkezlerine füze saldırıları düzenlemek, Irak’taki hükümet karşıtı gösterilere katılan siviller ile sivil toplum aktivisterinin öldürülmesiyle suçlanan Haşdi Şabi milis gruplarından Nuceba hareketinin Irak’taki BM çalışanlarını tehdit ettiğini belirtti.

Seth J. Frantzman imzalı The Jerusalem Post haberinde Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’yi de tehdit ettikten sonra serbest bırakılan Haşdi Şabi gruplarından Ketaib Hizbullah üyelerinin Kazımi’nin fotoğraflarını yakarak onu tehdit etmeye devam ettiği ifade edildi.

BM Temsilcisi Hennis-Plasschaert tehdit edildi

Haşdi Şabi’ye bağlı Nuceba Hareketi Sözcüsü Nesir el-Şemeri’nin sosyal medya hesabından BM çalışanlarını tehdit etmesini “mafyavari” bir hareket olarak değerlendiren Frantzman haberinde şu ifadeleri kullandı:

“Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu Özel Temsilcisi Hollandalı Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert, tehditlerin hedefi durumunda. Özel temsilci, nispeten yumuşak ifadelerle protestocuların öldürülmesine karşı çıktığı için tehdit edildi. İran destekli milisler, geçen sene gerçekleşen protesto gösterilerinde 500'den fazla protestocuyu öldürmekle suçlanıyorlar. Buna ek olarak, Iraklı entelektüel Hişam el-Haşimi'nin öldürülmesi ve bir Alman vatandaşının kaçırılmasının arkasında oldukları da biliniyor. Son günlerde yeniden başlayan gösterilere katılan diğer bazı protestocular da öldürüldü ve milis gruplar bununla yetinmeyip gösterilere katılmaları halinde öldürülecekleri yönünde protestocuları doğrudan tehdit etmeye devam ettiler.”

Hollandalı BM görevlisi Hennis-Plasschaert Dr. Hişam el-Haşimi’nin 6 Temmuz'da bir suikast sonucu öldürülmesinden dolayı tepki göstermiş, “Bu aşagılık ve korkakça eylemle şok olduk” ifadelerini kullanarak Irak hükümetini, failleri yakalayıp adelete teslim etmeye çağırmıştı.

The Jerusalem Post’un editörü ve Ortadoğu analisti olan Seth J. Frantzman, Irak hükümetinin Dr.Hişam el-Haşimi'nin faillerini henüz yakalamadığını hatırlatarak, bu tepki açıklamasından hemen sonra Hennis-Plasschaert’ın Nuceba grubu tarafından tehdit edildiğini belirtti.

İran rejimi destekli grupların, Irak'taki sivil toplum üzerinde giderek daha fazla baskı kurduğunu, sivil toplum kuruluşu aktivistlerini susturmak için silahı bir tehdit aracı olarak kullanarak korku  yaratmaya çalıştığını dile getiren Frantzman haberinde şunları söyledi:

“Görünüşe göre tehditler artarak devam edecek. Ketaib Hizbullah ve diğer gruplar ABD güçlerine saldırıyo, Başbakan Kazımi’ye baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bunlar ciddi bir tehdittir. Geçmişte de Irak ve diğer ülkelerde adam kaçırma ve suikastlar gerçekleştirdiler. Lübnan Başbakanı Rafik Hariri 2005’te Hizbullah ve müttefiklerini eleştirdiği için bombalı saldırıyla öldürüldü. Iraklılar BM'ye kendilerini desteklemeleri için yalvarıyorlar ancak birçoğu yabancıların onları milislerden koruyamayacağını biliyor.”