Mısır Parlamentosu'nun gerçekleştirdiği gizli oturumunda, Libya'ya asker gönderme kararının onaylandığı belirtildi.
Söz konusu karar, Türk devletinin desteklediği Müslüman Kardeşler (İhvanı Müslimin) ideolojisine bağlı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı silahlı grupların stratejik öneme sahip Sirte'yi ele geçirmek için operasyon hazırlıklarına başladıklarını duyurması ardından onay için parlamentoya sunulmuştu.
Parlamento temsilcisi Seyid Şerif, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye Mısır askerini Libya'ya gönderme yetkisi verilmesi yönünde bir karar almak üzere parlamento tarafından "gizli bir oturum" gerçekleştirileceğini açıklamıştı.
Öte yandan Reuters, ABD Başkanı Donald Trump ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin telefonda görüştüğü ve iki tarafın, Libya'da ateşkesi sürdürmek için anlaştığını aktardı.
Mısır Parlamentosunun onayladığı tezkerede doğrudan "Libya" ifadesi geçmiyor. Ancak "batı cephesi" tabiriyle Mısır'ın batı komşusu Libya'ya atıfta bulunuluyor.
Mısır, Libya'da meşru Temsilciler Meclisi’ne bağlı General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nu destekliyor. Ulusal Ordu ise Türk devletinin Suriye ve Batı Kürdistan’dan (Rojava) Libya’ya gönderdiği paralı cihatçı milisler ağır silahlarla desteklediği Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşıyor.
Türk devleti, cihatçı ve silah desteğinin yanı sıra Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne özellikle insansız hava araçları da dahil havadan verdiği askeri destek sayesinde Ulusal Ordu’nun 14 ayı aşkındır Trablus’a başlattığı kuşatmanın Haziran ayında kırılmasına yol açmıştı.
Türk devletinden büyük destek alan Mutabakat Hükümeti, geçtiğimiz günlerde Sirte kentini General Hafter liderliğindeki Ulusal Ordu’dan alınması için operasyon hazırlıklarına başladığını duyurmuştu. Bu açıklama Mısır’ın Libya’ya asker gönderme tezkeresini Parlamento’ya sunmasına neden olmuştu.
Mısır'ın "kırmızı çizgisi" Sirte
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, geçen ay yaptığı açıklamada, Türk devletinin Libya'daki faaliyetleri nedeniyle artık Mısır'ın da komşusuna askeri müdahalede bulunmasının meşru olduğunu söylemişti. Sisi, Sirte'nin Mısır için "kırmızı çizgi" olduğunu belirtmişti.
Türk devletinin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümetini meşru kabul etmeyen ve General Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu’nu Libya’nın resmi ordusu olarak kabul eden meşru Libya Temsilciler Meclisi, Türk devletinin işgaline karşılık Mısır'ın da gerektiği takdirde Libya'ya askeri müdahalede bulunabilmesine onay verenbir tasarıyı kabul etmişti bu şekilde Mısır’a resmi bir şekilde asker gönderme talebinde bulunmuştu.
Libya Temsilciler Meclisi ve onun resmi ordusu olan Libya Ulusal Ordusu’nu Mısır, Fransa, Rusya ve başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Katar dışındaki tüm Arap ülkeleri destek veriyor. Mutabakat Hükümeti ise Türk devleti ve Katar tarafından destekleniyor.