تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Peşmerge güçlerinin ordulaşması muamması bitiyor mu?

Peşmerge güçlerinin ordulaşması muamması bitiyor mu?
Başûr’daki Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, reform yasası çerçevesinde 70 ve 80 taburlarının ordulaşmaya hazır hale getirilmesi için 39 maddelik reform uygulanacağını açıkladı.
posted onJuly 14, 2020
noتعليق

Uzun yıllardır Güney Kürdistan’daki (Başûr) Peşmerge güçlerinin yapısının değiştirilerek orduya dönüştürülmesi çabaları devam ediyor. Muammaya dönen bu çabalarda bir adım daha atılarak Peşmerge Bakanlığı’na bağlı 70 ve 80 taburlarına yönelik 39 maddelik reform uygulanacağı bildirildi.

Bu yeni hamle, Başûr’daki Kürdistan Bölge Hümümeti Başbakanı Mesrur Barzani’nin dün Peşmerge Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı düzenleyerek reform için gerekli adımların atılması talimatını vermesi ardından geldi.

Konuyla ilgili Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Cemal Eminki, reformlar için zaman gerektiğini belirterek, bazı komisyonlar aracılığıyla 39 maddeden oluşan reformlardan bazılarının uygulanmasına başladığını söyledi.

Eminki, tugayların yönetim şeması, bakanlık ve bakanlıktaki bazı kurumların elektronik siteme geçişi gibi bazı konularda reformların başladığını ifade etti.

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge Komisyonu Başkanı Reving Hirori ise reformların uygulanması çalışmalarına ABD’nin başını çektiği DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon yetkililerinin de katıldığını belirterek, Başûrlu siyasi taraflara da reformlara destek vermeleri çağrısında bulundu.

Reformların 70 ve 80 tugaylarına uygulanacağını vurgulayan Hirori, bunun ordulaşma konusunda atılan en büyük adım olduğunu ancak bunun başarıya ulaşması için ise siyasi bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Başbakan Mesrur Barzani’nin Peşmerge yetkilileri ile toplantısı

Başbakan Mesrur Barzani dün Peşmerge Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı düzenleyerek reform için gerekli adımların atılması talimatını vermişti.

Toplantıda reform için tüm gerekliliklerin yerine getirilmesi kararlaştırılırken, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesi, örgütlülüğü, düzen şeması ve askeri rütbelerle ilgili adımların atılmasına karar verilmişti.

Ayrıca emekli Peşmergeler, şehitler dosyası, engelli Peşmergelerle ilgili reform yasa tasarısı ve Peşmerge Bakanlığı ile Uluslararası Koalisyon’un ortak projesinin uygulanması kararlaştırılmıştı.

Muammaya dönüşen ordulaşma

cebar yawer

 

Peşmege güçlerinin ordulaşması için ABD, Almanya ve İngiltere ile Kürdistan Bölge Yönetimi Peşmerge Bakanlığı ortak bir proje hazıralamıştı.

Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebbar Yawer, Mayıs 2017’de yaptığı bir açıklamada hazırlanan bu projenin temmuz ayında tamamlanmasını öngördüklerini söylemişti ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen dişe dokunur bir ilerleme kaydedilememişti.

Cebbar Yawer söz konusu açıklamasında 70 ve 80 taburlarının birleştirilmesi sayesinde 120 bin Peşmergenin tek çatı altında toplanacağını, Peşmerge Bakanlığı’na bağlı 43 bin Peşmergeyle birlikte bu sayının 163 bine ulaşacağını belirtmişti.

Cebar Yawer, 35 madde ve 4 farklı bölümden oluşan projenin, ABD, Alman ve İngiliz askeri uzman ve danışmanları ile Peşmerge Bakanlığı tarafından ortak hazırlandığını, projenin bazı bölümlerinin bir yıl içerisinde tamamlanacağını, diğer bölümlerinin tamamlanmasının ise bir yılı aşabileceğini söylemişti.

Projenin, ordulaşmanın gereği olarak Peşmergenin maaş sisteminin düzenlenmesini de kapsadığını dile getiren Yawer, bu çerçevede Peşmergenin, Kürdistan Bölge Yönetimi İçişleri Bakanlığı tarafından, Irak ordu mensuplarının yararlandığı tüm haklardan yararlanmasının sağlanacağını da sözlerine eklemişti.