تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran ve Suriye rejimlerinden Suriye ile ilgili geniş kapsamlı askeri anlaşma

İran ve Suriye rejimlerinden Suriye ile ilgili geniş kapsamlı askeri anlaşma
İran ve Suriye rejimlerinin, Suriye rejiminin hava savunmasının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere her iki rejimin silahlı kuvvetleri arasında işbirliği ve koordinasyonu öngören askeri bir anlaşma imzaladıkları bildirildi.
posted onJuly 9, 2020
noتعليق

İran İslam Cumhuriyeti ve Suriye Baas rejiminin, Suriye rejiminin hava savunmasının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere her iki rejimin silahlı kuvvetleri arasında işbirliği ve koordinasyonu öngören askeri bir anlaşma imzaladıkları bildirildi.

İran rejimi Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ve Suriye rejimi Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp, iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin çeşitli faaliyet alanlarında askeri ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için kapsamlı bir askeri anlaşmaya vardığını açıkladı.

İran rejimi devlet televizyonuna göre Bakıri düzenlenen ortak basın toplantısında, yapılan anlaşmanın, ABD’nin her iki ülkeye karşı uyguladığı baskılara karşı iki rejimin irade ve kararlılığını gösterdiğini söyledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da yer alan habere göre ise Suriye rejimi Savunma Bakanı Ali Abdullah Eyüp ise, askeri ve güvenlik açısından işbirliğini öngören anlaşmanın nitelikli ve devamlı olduğunu dile getirdi.

İki rejim arasında imzalanan bu ani anlaşma, Rusya’nın çıkarlarını korumak ve İsrail’i memnun etmek için İran rejiminin Suriye’de askeri ve ekonomik olarak genişlemesini engelleme girişimlerine dair haberlerin yoğunca servis edildiği bir dönemde yapılması dikkat çekti.

Anlaşma aynı zamanda, Türk devleti ve Rusya’nın, Suriye ve Libya konusunda işbirliği yaptığı bir dönemde gerçekleşti.

Öte yandan Rusya, Suriye’deki durum konusunda Birleşmiş Milletler (BM) ile arasındaki uçurumu genişletmek için bir adım daha atarak, BM uzmanları tarafından savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlar hakkında son birkaç ay içinde Suriye’de hazırlanan raporu sert bir şekilde eleştirdi.

Buna ilaveten, Rusya ve Çin, Suriye’de yaklaşık 3 milyon kişiye ulaşacak uluslararası yardımların gönderilmesini sağlayan ve 10 Temmuz’da görev süresi dolacak mekanizmanın yenilenmesini veto etti. 

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya'nın bu konuda alternatif bir proje hazırladığını söylemiş ve bu proje BM’ye sunulmuştu. Ancak Rusya’nın sunduğu bu proje de BM Güvenlik Konseyi’nde veto edildi.