تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Türk devleti Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktı

Türk devleti Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktı
Türk devletinin gasp ettiği Siirt Belediyesi’ne kayyum olarak atadığı Siirt’in işgal valisi Ali Fuat Atik’in ilk icraatı, Kürtçenin sembol isimlerinden olan Celadet Eli Bedirxan adına yapılan kütüphaneyi yıkmak oldu.
posted onMay 31, 2020
noتعليق

Türk devleti, Kürtlerin kültürel birikimine de tahammül etmeyeceğini gösterdi.

Talancı Türk devleti, gasp ettiği Siirt Belediyesi’ne kayyum olarak atadığı Siirt’in işgal valisi Ali Fuat Atik’in ilk icraatı, Kürt halkının büyük değer atfettiği, Kürtçenin sembol isimlerinden olan Celadet Eli Bedirxan adına yapılan kütüphaneyi yıkmak oldu.

Kürtçe düşmanı kayyum  Atik, belediyenin Halkların Demokrasi Partisi (HDP) yönetimindeyken kentin en işlek caddelerinden biri olan Güres Caddesi üzerinde yaptırdığı Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ni yıktı. Kayyum’un gerekçesi ise ‘Tramway’ projesi.

Siirt Belediyesi 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerde HDP yönetimine geçmiş, ancak 15 Mayıs 2020’de Türk İçişleri Bakanlığı kararıyla belediye gasp edilmiş, Kürt eşbaşkanların yerine yeniden kayyum atanmıştı. Belediyeye kayyum olarak atanan Siirt’in işgal valisi Ali Fuat Atik, herhangi bir gerekçe dahi göstermeden 10 işçiyi işten çıkarmıştı.

Kayyum Atik şimdi de, ‘Tramway’ projesi adı altında trafiğe kapalı olan Güres Caddesi üzerinde bulunan belediyeye ait olan yapıların yıkıldığını duyurdu.

Görevden alınarak, yerine kayyum atanan HDP Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, söz konusu caddede bulunan Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’nin yıkıldığını Twitter üzerinden duyurdu:

Haberin yayılması ardından yıkıma yönelik özellikle sosyal medyada büyük bir tepki oluştu. Büyüyen tepkiler üzerine Siirt Belediyesi’nin resmi sosyal medya hesabından yazılı açıklama yapan kayyum Atik, kütüphanenin belediye tarafından yapılacak tramvay projesi nedeniyle yıkıldığını savundu.