تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

10 Kürt sanatçıdan Zazacayı yaşatmak için ortak albüm

10 Kürt sanatçıdan Zazacayı yaşatmak için ortak albüm
Çoğunluğu Zaza olan 10 Kürt sanatçı, Kürtçenin Zazaca lehçesinin gelişip yaygınlaşması amacıyla Siverekli şair, yazar ve bestekâr Kadir Büyükkaya’nın bestelerinden oluşan bir albüme imza attı.
posted onMay 26, 2020
noتعليق

Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2008’de yayımladığı “Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası”nda yok olmak üzere olan diller arasına Kürtçenin lehçelerinden biri olan Kirdmacî’yi (Zazakî) de göstermişti.

Bu tehlikeye dikkati çekmek ve Zazakî’nin daha da gelişip yaygınlaşması amacıyla çoğunluğu Zaza olan 10 Kürt sanatçı, Siverekli şair, yazar ve bestekâr Kadir Büyükkaya’nın bestelerinden oluşan ve tamamı Zazaca şarkılardan oluşan bir albüme imza attı.

Kadir Büyükkaya’nın bestelerini seslendiren sanatçıların bu dayanışması Kürt müzik dinleyicilerinin yoğun takdirini topladı.

Halen Hollanda’da yaşayan Kürt şair, yazar ve bestekar Kadir Büyükkaya’nın besteleri, daha önce Mikail Aslan tarafından seslendirilmişti. “Vengê Royî” (Nehrin/Fırat’ın Sesi) adlı albüm, 2014 yılında çıkmıştı. Birkaç gün önce çıkan “Vengê Royî II” adlı albümde ise Kirmanc/Zaza, Kurmanc ve Soran müzisyenler bir araya gelip Büyükkaya’nın eserlerini seslendirdiler. Alman-Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch-Kurdisches Kulturinstitut) tarafından hazırlanan albümün aranjörlük ve müzik prodüktörlüğünü müzisyen Hakan Akay yaptı.

Ortak albümde bestekar Kadir Büyükkaya’nın bestelerini seslendiren sanatçılar ve okudukları besteler ise şöyle:

Beser Şahin: Şewê Dergî (Uzun Geceler)

Gülseven Medar: Wazena (İstiyorum)

Hanî Mojtehedî: Yara Mi (Sevgilim)

Kerem Sevinç ve Tara Mamedova: Se Vajî (Ne Desem)

Mehmet Akbaş: Xalê Mi (Dayım)

Mikaîl Aslan: De Vajê (Söyle Haydi)

Rojda: Nameyê Keyneke (Genç Kızın Adı)

Sasa: Ewro-Meşt (Bugün-Yarın) ve Xumxumê (Dilber)

Xêro Abbas: Sewl Teng o (Pabuç Dardır)