تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Macron’dan Rojava tepkisi: Türkiye NATO’dan dayanışma bekleyemez

Macron’dan Rojava tepkisi: Türkiye NATO’dan dayanışma bekleyemez
Türk devletinin ordusu ve ona bağlı cihatçı çetelerle 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattığı işgal harekatını eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye hem Suriye (Rojava) operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" dedi.
posted onNovember 28, 2019
noتعليق

Türk devletinin ordusu ve ona bağlı cihatçı çetelerle 9 Ekim’de Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik başlattığı işgal harekatını eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye hem Suriye (Rojava) operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" dedi.

Elysee Sarayı’nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basında toplantısında, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" şeklinde daha önce yaptığı açıklamasının "faydalı bir uyarı çağrısı" olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Türk devletinin NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planının yayımlanmasına karşı çıkmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Macron, Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik başlattıkları işgal harekatını hatırlatarak, Türk devletinin hem Rojava’ya işgal harekatını oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemeyeceğini belirtti.

NATO-Rusya ilişkileri hakkında da konuşan Macron, NATO’nun Rusya ile yeni bir güvenlik mimarisi inşa etmesi gerektiğini savundu. Macron, Moskova'nın kısa dönemde orta menzilli füzelerle ilgili moratoryum önerisini ise Paris'in kabul etmeyeceğini söyledi.

NATO içinde YPG zıtlaşması

ABD, Türk devletinin Kürt Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ‘tehdit’ olarak gören NATO savunma planının yayımlanmasına itiraz ediyor. Buna karşın Türk devleti de NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planının yayımlanmasına karşı çıkıyor.

NATO'nun biri Rusya'ya karşı Baltık ülkeleri için, biri de güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye için iki güvenlik planı bulunuyor. Bu planlar NATO Konseyi tarafından onaylanarak iki yılda bir güncellenip yayımlanıyor. Hazırlanan son güvenlik planları da NATO Konseyi tarafından onaylandı.

Ancak konseyin onayladığı planda Türk devletine yönelik tehditler arasında YPG’nin de bulunmasından dolayı ABD, bu plana itiraz etti.

Konu, 20 Kasım'da Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme geldi. Türk heyeti toplantıda, YPG’yi tehdit olarak gören planlarının da kabul edilmesini isteri.

"Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin Türkiye için de aynı duyarlılığı göstermesini" istedi.