تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Danimarka Suriyeli sığınmacıları ülkelerine gönderecek

Danimarka Suriyeli sığınmacıları ülkelerine gönderecek
posted onApril 14, 2021
noتعليق

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine gönderileceğini açıkladıktan sonra, Danimarka’ya iltica eden 94 Suriyelinin oturma izinleri iptal edildi. Önümüzdeki günlerde bu sayının artacağından endişe ediliyor.

Suriye iç savaşından sonra Avrupa’ya akın eden sığınmacılara yönelik radikal kararlarına bir yenisini daha ekleyen solcu Danimarka hükümeti, sığınmacıların geçici oturma izinlerini iptal etmeye başladı. 

Her ne kadar Suriye’nin bazı bölgelerinde çatışmalar olsa da Şam ve çevresi gibi güvenli bölgelerin sayısının da oldukça fazla olduğunu belirten Danimarkalı yetkililer, sığınmacıların gönüllü dönmeleri durumunda maddi olarak destekleneceklerini açıkladı.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod gönüllü dönecek olanların hem zorla sınır dışı edilmekten kurtulacağını ve hem de 32 bin dolara kadar para yardımı alacaklarını belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise Suriyeli sığınmacıların oturma izinlerinin iptal edilmesine tepkili.  Geri dönüş koşullarının güvenli olmadığı açıklamasında bulunan BMMYK'nin Danimarka Sözcüsü Elisabeth Haslund, Danimarka yönetiminin kararından endişeli olduklarını ifade etti.

Danimarka’da yaklaşık 35 bin Suriyeli sığınmacı yaşıyor.