تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İsrail, İran rejiminin ‘Birim 840’ operasyonunun ayrıntılarını açıkladı

İsrail, İran rejiminin ‘Birim 840’ operasyonunun ayrıntılarını açıkladı
İsrail, Şam'daki İran rejimi Pasdaranları Kudüs Gücü’nün dış operasyonlar kolu olan ‘Birim 840’ karargahını hedef aldığı gizli istihbarat operasyonunun ayrıntılarını yayınlandı.
posted onJanuary 30, 2021
noتعليق

İsrail, Suriye’nin başkenti Şam'daki İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (Pasdaran) Kudüs Gücü’nün dış operasyonlar kolu olan “Birim 840” karargahını hedef aldığı gizli istihbarat operasyonunun ayrıntılarını yayınlandı.

İsrail merkezli istihbarat sitesi Intelli Times'ın aktardığı bilgiye göre, baskın, İran rejimi Büyükelçiliği’ne sadece 500 metre mesafedeki Kefersuse semtinin merkezinde gerçekleşti.

Karargah Cevad Caferi kontrolünde faaliyet yürütüyor

‘Birim 840’ karargahı, Suriye'deki Kudüs Gücü operasyonlarından sorumlu Tümgeneral Cevad Caferi tarafından denetleniyor.

İsrail istihbarat sitesi Intelli Times, saldırının detaylarıyla ilgili verdiği bilgilerde, operasyonun 2008 yılında Hizbullah'ın önde gelen askeri liderlerinden biri olan İmad Muğniye'nin suikastına tanıklık eden İran rejimi Büyükelçiliği’nin sadece 500 metre uzaklığındaki Kefersuse mahallesinin merkezinde gerçekleştiğini bildirdi.

İstihbarat kaynaklarının aktardığına göre, operasyonda Kudüs Gücü biriminin Suriye'deki faaliyetleri ve İsrail hedeflerine yönelik planlarla ilgili bilgi ve belgeler ele geçirildi.

İstihbarat operasyonunda ayrıca, güvenlik personelinin tasfiye edilmesine ve silah zoruyla sorgulanmasına tanıklık edilirken, internet sitesi planın uygulanmasına yerel ajanların da katıldığını bildirdi. 

Siteye göre İsrail istihbaratı, geçen yılın Ağustos ve Kasım aylarında başlayan kuzey sınırındaki patlayıcıların varlığına ilişkin soruşturmalar sırasında Kasım 2020'de Birim 840’ın varlığını belgeledi.

“Birim 840 dünya çapında terörizm için altyapı planlamasından sorumlu” 

Kaynak, Kudüs Gücü'nün bu biriminin dünya çapında terörizm için bir altyapı planlamak ve oluşturmaktan sorumlu olduğunu belirterek, Batı’nın hedeflerine karşı çalıştığını ve yabancı milis aktivistlerini işe alıp eğitmeye çalıştığını kaydetti.

Birime Sedir Bageri olarak bilinen Yezdan Mir başkanlık ediyor. Ayrıca Yezdan Mir’e sık sık İran ile Suriye arasında seyahat eden Muhtebi Haşimi ve Muhsin Muhammed eşlik ediyor.

Kaynaklar, bu birimin Şam dışında, Suriye rejimi Genel Güvenlik Üssü’ne yakın bir şubesi olduğunu açıkladı. Siteye göre bu faaliyet aynı zamanda Suriye rejimi ile koordineli olarak yürütülüyor.