تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Çığ altında kalan 5 Kolberin cansız bedenlerine ulaşıldı

Çığ altında kalan 5 Kolberin cansız bedenlerine ulaşıldı
Bakur-Rojhelat sınırında geçtiğimiz hafta yaşanan çığ felaketi ardından kayıp olan 5 Rojhelatlı Kolberin cansız bedenine ulaşıldı. İran rejimi ve Türk devletinin tüm engelleme çabalarına rağmen Kolber aileleri, kendi imkanlarıyla çığ alanına giderek çocuklarının cesetlerine ulaştı.
posted onJanuary 26, 2021
noتعليق

İran rejimi ve Türk devletinin tüm engelleme çabalarına rağmen Kolber aileleri, kendi imkanlarıyla çığ alanına giderek çocuklarının cesetlerine ulaştı.

Kuzey Kürdistan (Bakur)-Doğu Kürdistan (Rojhelat) sınırında geçtiğimiz hafta yaşanan çığ felaketi ardından çığ altında kalan 5 Rojhelatlı Kolberin cansız bedenine ulaşıldı.

Yaşanan çığ felaketinde 9 Kolber kar altında kalmıştı ancak 4 Kolber, kendi imkanlarıyla çığ altından çıkmayı başarmıştı.

Çığ altında kalan diğer 5 Kolber ise ailelerinin taleplerine rağmen İran rejiminin engellemeleri sonucu çığ altından çıkarılamamıştı. Kolberler 5 günü aşkın süreden beri kayıptı ve aileleri tarafından aranıyordu.

Kolber ailelerinin çabalarıyla bölgedeki köylüler dün Van’ın Dirişk köyünde arama çalışmaları başlattı. İlk önce 3 ceset bulundu daha sonra diğer 2 ceset de bulundu.  

Aileler, dün İran rejimi Sınır Muhafızları’nın arama çalışmalarında kendilerine yardımcı olmayıp engel çıkarmaya çalıştıklarını, Türk askerlerinin de ateş açma tehdidinde bulunduğunu söylemişti.

Urmiye’nin Kuran köyü doğumlu olan Kolberlerin isimleri şöyle: Ewlayi Xudayi Hetem, Firat Xudayi Xorşid, Metin Eslani Osman, Bilen Ehmedi ve Yawer Eslani.

Her yıl onlarca Kürt Kolber ya kış şartlarında dolayı çığ altında kalarak can veriyor ya da İran rejim güçleri ile Türk devlet güçlerinin hedefi olduğu için şehit düşüyor.

Maddi durumları kötü olan sınır boyunda yaşayan büyük küçük binlerce Kürt, ölüm tehlikesine rağmen Kolberlik yapmak zorunda kalıyor.