تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Mesrur Barzani: Anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz

Mesrur Barzani: Anayasal haklarımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz
Federal Irak hükümetiyle müzakere yürüten Kürt heyeti ile bir araya gelen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, “Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz” dedi.
posted onDecember 5, 2020
noتعليق

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak merkezi hükümetiyle bütçe ve özellikle Başûr’daki memur maaşlarıyla ilgili müzakereleri yürüten Kürdistan heyetiyle yaptığı toplantıda, “Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz” dedi.

Erbil ile Bağdat arasında ekonomik sorunların çözümü için devam eden müzakerelerin ele alındığı toplantıda, Erbil ile Bağdat arasında varılan ön anlaşmayla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Irak merkezi hükümetinin, bu yılın 6'ncı ayından bu yana Kürdistan Bölgesi’nin memur maaşları ve diğer ekonomik payını göndermediği belirtilen toplantıda Başbakan Mesrur Barzani, bunun bir anayasal hak olduğunu ve merkezi hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

“Kürdistan Bölgesi’nin anayasal haklarından vazgeçmemiz söz konusu olamaz” diyen Başbakan, 2021 bütçesi için Erbil ile Bağdat arasında karşılık bir anlayış olduğunu ve sorunun anayasal temelde çözümünden yana olduklarını ifade etti.

Dr. Viyan Sebri: Erbil ile Bağdat 2021 yılı bütçesinde anlaştı

Bugün Kürdistan Bölge Yönetimi ile Irak hükümetinin, 2021 bütçesiyle ilgili ön anlaşmaya vardığı bildirilmişti.

Ön anlaşmayla ilgili Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) Irak Parlamentosu Grubu Başkanı Dr. Viyan Sebri yaptığı açıklamada, Irak Federe Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin 2021 yılı bütçesinde anlaşma sağladığını belirtti.

Dr. Viyan Sebri BasNews’e yaptığı açıklamada, Erbil ile Bağdat’ın 2021 yılı bütçesinde anlaştığını ve bu anlaşmanın geçen yıl ki anlaşmanın devamı niteliğinde olduğunu ifade etti.

Sebri anlaşmaya ilişkin şunları söyledi: "Irak Başbakanı siyasi taraflarla görüşecek ve Irak Parlamentosuna sunulacak bütçe tasarısının oylanması ve onaylanmasına katılmalarını isteyecek."

Öte yandan konuyla ilgili Kurdistan24’e konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Sekreteri Ahmed Sefar’da ön anlaşmayı doğrulayarak, “Ön anlaşma daha önceki gibi. Kürdistan Bölgesi günlük 250 bin varil petrol ve gümrük gelirlerinin yarısını Bağdat’a verecek. Önemli olan bu anlaşmanın bütçe tasarısına girecek olması. Çünkü daha önce Kürdistan Bölgesi’yle ilgili bütçe tasarısında böyle bir şey yoktu” ifadelerini kullandı.

Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi bütçesinde kesinti yapması, bütçe payı ve memur maaşlarını göndermemesi iki taraf arasında sorunlara yol açmıştı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarının ödenmemesi nedeniyle Süleymaniye ve diğer bazı Başûr kentlerinde geçtiğimiz günlerde protesto gösterileri düzenlenmişti.