تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Rojava’da aralarında ENKS’lilerin de bulunduğu 631 tutuklu serbest bırakılıyor

Rojava’da aralarında ENKS’lilerin de bulunduğu 631 tutuklu serbest bırakılıyor
Rojava Özerk Yönetimi, aralarında terör örgütü DAİŞ mensubu olmakla yargılanan kişilerin de olduğu 631 tutukluyu serbest bırakma kararı aldı. Serbest bırakılanlar arasında ENKS’lilerin de olduğu bildirildi. Özerk yönetim 10 Ekim’de kısıtlı genel af ilan etmişti.
posted onOctober 15, 2020
noتعليق

Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi’nin terör örgütü DAİŞ mensubu olmakla yargılanan ancak cinayetlere bulaşmamış veya cezasının yarısını çekmiş DAİŞ’lileri serbest bırakacağı bildirildi.

Serbest bırakılacak 631 kişinin içinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) üyelerinin de olduğu aktarıldı.

Rojava Özerk Yönetimi Tutuklular Komitesi Üyesi Egid İbrahim düzenlediği basın toplantısında, 631 tutuklunun serbest bırakılması kararının Demokratik Suriye Güçleri (HSD) tarafından alındığını, HSD tarafından oluşturulan bir komitenin 6 ay boyunca buna yönelik bir çalışma yürüttüğünü söyledi.

Egid İbrahim, açıklamasının devamında, “Bugün serbest bırakılanların ya suçu çok hafif ya güvenlik görevlisi ya da ihbar sonucu tutuklanmış kişilerdir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kişilerin uzun süreli ceza çekmelerine gerek kalmadığı anlaşıldığı için serbest bırakılmaları kararı alındı” dedi.

Rojava Özerk Yönetim asayiş güçleri tarafından tutuklanan ENKS üyeriyle ilgili de konuşan Egid İbrahim, “Serbest bırakılacaklar listesinde ENKS üyeleri de var. Ancak konuyla ilgili sorunun çözümü için Özerk Yönetim ile HSD arasında görüşmeler devam ediyor” şeklinde konuştu.

Genel af ilan edilmişti

Rojava Özerk Yönetimi, Rojava cezaevlerinde tutuklu bulunan tutuklularla ilgili 10 Ekim’de kısıtlı genel af kararı çıkarmıştı.

Rojava Özerk Yönetimi Genel Meclisi tarafından 10 Ekim’de yayımlanan açıklamada, 10 Ekim 2020 tarihinden önce her hangi bir suçtan dolayı hüküm giyen mahkûmlar için af çıktığı, bu affın küçük suçları kapsadığı ancak ağır suçlarla ilgili de indirime gidilebileceği belirtildi.

Vatana ihanet ve terör suçları kapsam dışı

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Af kararı, ceza süresinin yarısını dolduran mahkûmların yanı sıra kronik hastalığı bulunanlar, yaşı 75’in üstünde olanları kapsayacak. Ancak vatana ihanet, ajanlık, Namus gerekçesiyle suç işleme, tecavüz, uyuşturucu ticareti, terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği, savaşa katılan ve patlama düzenleyen suçluları kapsamamaktadır.”

Rojava Özerk Yönetimi’nin almış olduğu af kararında, “Firar edip teslim olmayan mahkûmlar af kararına tabi tutulmayacaklardır. Bu kararın çıkmasından 60 gün içerisinde teslim olan firariler af kararından yararlanabilir. Bu madde Rojava Özerk Yönetimi sınırları içerisinde olanlar için geçerlidir. Rojava Özerk Yönetimi sınırları dışındakiler için teslim olma süresi 90 gündür” denildi.