تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

İran rejiminden itiraf: ABD ek yaptırımları ekonomiye ciddi zararlar verdi

İran rejiminden itiraf: ABD ek yaptırımları ekonomiye ciddi zararlar verdi
İran rejimi Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Xatibzade, Washington'un Tahran'a uyguladığı yeni ek yaptırımların İran rejmine ciddi maddi ve mali zararlar verdiği itirafında bulundu. Xatibzade, “Bu tür şokları durdurmak için çalışıyoruz” dedi.
posted onOctober 14, 2020
noتعليق

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Xatibzade, Washington'un Tahran'a uyguladığı yeni ek yaptırımlara atıfta bulunarak “ek yaptırımlar İran'a ciddi maddi ve mali zararlar verdi” dedi.

Haftalık basın toplantısında konuya dair soruları yanıtlayan Sözcü Said Xatibzade, “Bu tür şokları durdurmak için aylardır çalışıyoruz. Ancak, ABD'nin İran'a verdiği tüm zararı telafi etmesi gerekiyor” dedi.

Xatibzade, Washington'in yeni ek yaptırımlarının birçok özel şirketi dehşete düşürdüğünü ve bunun da ek sorunlar yarattığını kabul etti.

ABD’nin İran rejimine verdiği zararları telafi etmesi gerektiğini ve İran halkının, tüm zararları nakde çevireceklerinden şüphe etmemesi gerektiğini savunan Xatibzade, İran rejimine verilen zararın Uluslararası Adalet Divanı'na sunulan tasarıda dosyalandığını söyledi.

18 İran bankası kara listeye alınmıştı

ABD Hazine Bakanlığı geçtiğimiz hafta, İran rejimi üzerindeki azami baskı politikası çerçevesinde İran rejimine yönelik yeni yaptırımlar uyguladığını, bu çerçevede Washington’ın daha önce uyguladığı yaptırımlardan muaf tuttuğu 18 İran rejimi bankasının kara listeye alındığını duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından İran rejimi para birimi riyalin değer kaybı son günlerde yeni rekorlar kırdı . İran rejimi Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti, ABD’nin yeni yaptırımlarının İran yerel forex piyasası üzerinde psikolojik bir etki yarattığını itiraf etti .

Yeni ABD yaptırımlarının İran rejiminin döviz piyasası ve ekonomisi üzerindeki acil ve geniş kapsamlı etkisi aşikâr olmasına rağmen İran rejim yetkilileri, bu yaptırımların seçim propagandası olduğunu ve rejimin ekonomisini etkilemeyeceği iddiasında bulunmuştu.