تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Komisyon: Irak’taki füze saldırısının adresi Irak Hizbullahı

Komisyon: Irak’taki füze saldırısının adresi Irak Hizbullahı
Irak İhlalleri Araştırma Komisyonu, Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan ABD misyonu ve Bağdat havalimanına yönelik gerçekleştirilen füze saldırılarının Irak Hizbullahı tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.
posted onOctober 8, 2020
noتعليق

Irak’ta Başbakan Mustafa Kazımi’nin talimatıyla kurulan İhlalleri Araştırma Komisyonu, Bağdat’ta Yeşil Bölge olarak tarif edilen güvenlikli bölgede bulunan ABD Büyükelçiliği, Bağdat havalimanı ve diğer bazı noktalara yönelik gerçekleştirilen füze saldırılarının arkasında İran rejimi güdümündeki Ketaib Hizbullah’ın (Irak Hizbullahı) olduğunu açıkladı.

Irak’tan yayın yapan El-Arabiya’nın komisyon üyelerine dayandırdığı haberine göre, araştırma sonucu edinilen ilk bilgiler, füze saldırılarının Irak Hizbullahı tarafından gerçekleştirildiğine işaret ediyor.

Söz konusu komisyon kaynakları, Irak’taki füze saldırılarında kullanılan füzelerin ‘Cerf-ul Sexer’ bölgesinde hazırlandığı kaydederken, bölgenin daha önce stratejik bir bölge olarak tanımlandığını belirtti.

Kaynaklar, ‘Cerf-ul Sexer’ bölgesinin daha sonra İran rejimi güdümündeki Şii milis gruplar tarafından yasak bölge olarak ilan edildiğini bildirdi.

İhlalleri Araştırma Komisyonu, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin talimatıyla, ülkenin egemenliğine yönelik ihlalleri araştırmak amacıyla kurulmuştu. Komisyon, kuruluşunun ilanından hemen sonra Irak’ta yaşanan füze saldırılarını araştırmaya başlamıştı.

Son aylarda Irak’ın başkenti Bağdat’taki diplomatik temsilciliklerin yanı sıra Bağdat Havalimanı ve Yeşil Bölge defalarca füzelerle hedef alınmıştı.

Son olarak, geçtiğimiz günlerde Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’deki Uluslararası Erbil Havalimanı ve Başûr’daki ABD askeri noktalarına da füze saldırıları gerçekleştirilmiş, Erbil yönetimi, saldırıların arkasında Irak Hizbullahı’nın da çatısı altında olduğu Haşdi Şabi tarafından gerçekleştirildiğini düşündüklerini açıklamıştı.

Daha önce de Bağdat Havalimanı’na yakın bir eve yönelik düzenlenen füze saldırısı sonucu aynı aileden 6 kişi yaşamını yitirmişti.

Saldırıların artmasıyla birlikte ABD başta olmak üzere birçok ülke Bağdat’taki büyükelçiliklerini kapatacaklarını açıklamıştı.