تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

WHO’dan dünyaya çağrı: Grip aşısı olun

WHO’dan dünyaya çağrı: Grip aşısı olun
Dünya Sağlık Örgütü, Coronavirüs ile benzer semptomlara sahip olan grip salgınının sonbaharda artabileceği ve iki hastalığın birbirinden ayırt edilebilmesi için dünyaya grip aşısı olma çağrısında bulundu.
posted onAugust 19, 2020
noتعليق

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sonbaharda yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla benzer semptomlara sahip olan grip hastalarındaki artışın önüne geçmek için dünyaya grip aşısı olma çağrısında bulundu.

WHO’nun baş danışmanlarından Bruce Aylward, sonbaharda Coronavirüsle hemen hemen aynı semptomlara sahip olan grip hastalığının önüne geçilmesi için dünyaya geniş kapsamlı bir aşılama çağrısı yaptı.

Bu şekilde ‘yüksek ateş’, ‘öksürük’ ve ‘yorgunluk’ gibi ortak belirtilere sahip olan iki hastalığın birbirinden ayırt edilerek hastanelerde oluşacak doluluğun önüne geçilmesi hedefleniyor.

‘Aşı milliyetçiliği’ uyarısı

Öte yandan WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Coronavirüse karşı geliştirilecek etkili ve güvenli bir aşının üretimine başlandıktan sonra, yalnızca belirli ülkelerdeki insanları korumaya yönelik olmaması gerektiğini söyleyerek; dünyadaki herkesin bağışıklık kazanması gerektiğini vurguladı.

"Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil" diyen Tedros, stratejik ve küresel hareket etmenin her ülkenin ulusal yararına olduğunun da altını çizdi.

Tedros, aşı konusunda yaşlılara ve risk grubunda olanlara öncelik tanınması gerektiğini söyledi.

Daha fazla işbirliği çağrısı 

Pandemiyle mücadele için milyarlarca doz aşı gerektiğini belirten WHO Genel Direktörü, dünya çapında aşının ulaşılabilir olması için ülkelerin ve araştırmacıların yakın işbirliği içinde çalışmasının önemine de dikkat çekti. Tedros, ayrıca tüm üye ülkelere bir mektup göndererek COVAX isimli ortak aşı çalışmasına dahil olmalarını istediğini söyledi.

Tedros, Coronavirüsün ortaya çıkışının henüz ilk aylarında milliyetçiliğin şiddetlendiğini savundu. Birçok ülke ihracat kısıtlamalarına giderken kimi ülkelerde koruyucu ekipman, ilaç ve diğer tıbbi malzemeye ihracat yasağı getirildiğini hatırlatan Tedros, bu tutumun aksine devletlerin pandemiyi ortak hareket ederek yenebileceklerini kaydetti.

WHO Genel Direktörü, kendi çıkarlarını önceleyenlerin pandemiyi daha da kötüleştirdiğini savunarak, tek başına hareket edenlerin başarısızlığa uğrayacaklarını ileri sürdü.

Coronavirüste son durum

Dünya genelinde Coronavirüs vaka sayısı 22 milyon 190 bine yaklaşırken, can kaybı 780 bini, iyileşenlerin sayısı da 14 milyon 900 bini aştı.

Salgından en çok etkilenen ülke konumundaki ABD'de virüs bulaşan kişi sayısı 43 bin 837 artışla 5 milyon 613 bin 357'ye ulaşırken, hayatını kaybedenlerin sayısı 173 bin 778'e çıktı. Ülkede iyileşenlerin sayısı 2 milyon 974 bini geçti.

Latin Amerika'da salgının merkez üssü olarak nitelendirilen Brezilya'da can kaybı 108 bin 536’ya, vaka sayısı 3 milyon 359 bin 570’e yükseldi. İyileşen sayısı 2 milyon 478 bin 494 olarak kayda geçti.

Hindistan'da vaka sayısı 55 bin 79 artarak 2 milyon 702 bin 742'ye, can kaybı 51 bin 797'ye çıktı. Ülkede virüse yakalanan 1 milyon 977 bin 779 kişi iyileşti.

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin (ECDC) açıkladığı rakamlarda, İspanya, "son 14 günde her 100 bin kişi başına Covid-19'da en fazla pozitif vakanın görüldüğü Avrupa ülkesi" oldu.

Almanya'nın Bavyera eyaletinin Schwandorf bölgesinde, İtalya’dan dönen ve Coronavirüs testi pozitif çıkan 1 kişinin doğum günü eğlencesine katılması sonucu 120 kişinin karantinaya alındığı bildirildi.

Çin'de devlete ait bir ilaç firmasının ürettiği Coronavirüs aşısının yıl sonuna kadar piyasaya sunulmaya hazır olacağı bildirildi.