تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Lübnan’da İran rejimi ve Hizbullah destekli hükümet düştü

Lübnan’da İran rejimi ve Hizbullah destekli hükümet düştü
Lübnan’da başkent Beyrud’da yaşanan büyük patlama ve ardından halkın sokağa inip hükümet aleyhinde protesto gösterilerine başlaması ardından İran rejimi ve Hizbullah’ın desteklediği hükümet istifa etti.
posted onAugust 10, 2020
noتعليق

Lübnan’da başkent Beyrud’da yüzlerce insanın ölmesine ve binlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanan büyük patlama sonrası halkın sokağa inip hükümete karşı protesto gösterilerine başlaması ardından İran İslam Cumhuriyeti ve Hizbullah’ın desteklediği Hasan Diyab liderliğindeki hükümet istifa etti.

Bugün Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile görüşen Lübnan Başbakanı Hasan Diyab’ın, Cumhurbaşkanı Aoun’a hükümetin istifasını sunduğu ve tüm bakanların görevlerini bıraktığı bildirildi.

İstifayı Sağlık Bakanı duyurdu

Hükümetin düştüğünü Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan duyurdu. Hamad Hasan, Beyrut'taki patlama sonrasında gerçekleşen hükümet karşıtı protestoların ardından Başbakan Hasan Diyab hükümetinin istifasını sunduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde tarihin en büyük patlamalarından biriyle sarsılan ardından da hükümete dönük protestolarla gündeme gelen Lübnan'da istifa dalgası yaşanıyordu.

Beyrut’ta meydana gelen büyük patlama ardından Hasan Diyab hükümetinin tüm bakanları görevlerini bıraktı. Patlama ardından Lübnan'da istifalar arka arkaya gelmişti. Lübnan’dan dün ve bugün hükümetin istifa edeceği ve bakanların tamamen görevlerini bırakacağı iddiaları gündeme taşınmış, Adalet Bakanı Marie Claude Najm, Maliye Bakanı Xazi Wazni, Enformasyon Bakanı Manal Abdul Semed ve Çevre Bakanı Damianos Kattar, Başbakan Hasan Diyab'ın kararını beklemeden istifa etmişti. Bunun dışında toplam 6 milletvekili de görevini bırakmıştı.

İran rejimi ve Hizbullah engel olmaya çalıştı

Öte yandan İran rejiminin, güdümündeki Hizbullah üzerinden destek verdiği Lübnan hükümetinin istifasına engel olmaya çalıştığı bildirildi.

İran rejimi ve Hizbullah’ın hükümetin istifa etmemesi için büyük bir çaba sarf ettiği ancak protestoların yol açtığı siyasi baskıya direnemeyen hükümetin istifasını sunduğu belirtildi.

Büyük patlama

Geçtiğimiz hafta başkent Beyrut'taki limanda depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu şu ana kadar 158 kişi hayatını kaybetti, 6 binden fazla kişi de yaralandı.