تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Irak’ta erken seçim tarihini belirleyen Kazımi’ye Ketaib Hizbullah’tan ölüm tehdidi

Irak’ta erken seçim tarihini belirleyen Kazımi’ye Ketaib Hizbullah’tan ölüm tehdidi
Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Irak’taki erken seçimlerin 6 Haziran 2021’de yapılacağını ilan etmesi siyasi tartışmalara yol açarken Ketaib Hizbullah Şii milis grubu, Kasım Süleymani ve el-Mühendis’in ABD tarafından öldürülmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle Mustafa Kazımi’yi ölümle tehdit etti.
posted onAugust 2, 2020
noتعليق

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin erken seçimlerin 6 Haziran 2021’de yapılacağını ilan etmesi, ülkedeki siyasi tartışmalara yol açtı.

Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ise ‘daha erken’ bir seçim çağrısı yaptı. Halbusi, yaptığı açıklamada, erken seçimle ilgili anayasal prosedürleri yerine getirmek için basına açık olağanüstü oturum çağrısında bulundu.

Halbusi, açıklamasında, “Art arda gelen hükümetler, hükümet programı ve bakanlık programını uygulamadılar. Programda yazılan satırların ötesine geçilmedi. Hizmet eksiliği ve iyi bir yaşam unsurlarının olmayışı, halk protestolarının sürmesine neden oldu. Irak’ın ve ülke evlatlarının gösterdiği fedakarlığa saygı çerçevesinde daha erken bir seçim yapılması çağrısında bulunuyoruz” ifadesini kullandı.

Kazimi, göreve geldiğinde Ekim gösterilerinin şartlarına yanıt olarak erken seçim tarihini belirleme taahhüdünde bulunmuştu. Ancak Kazimi’nin, Meclis’in henüz seçim yasasını tamamlamadığı, seçim bölgelerinin belirlenmediği ve ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ekonomiyle ilgili sorunların sürdüğü bir ortamda erken seçim tarihini açıklaması herkesi şaşkınlığa uğrattı.

Kazimi’nin seçim tarihini açıklaması, siyasi grupları öfkeli sokakların talepleriyle karşı karşıya bıraktı. Hukuk alanında çok sayıda uzman, bazı siyasi grupların Kazimi’nin açıklamasını destekliyor görünse de önümüzdeki dönemde bu yönde verilecek çabaları baltalamaya çalışacaklarını ifade ediyor.

Tartışmalara katılan Irak Güçler Birliği Koalisyonu Milletvekili Yahya Gazi de “Güçler Birliği Koalisyonu lideri ve Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi’nin çağrısında olduğu gibi biz daha erken bir seçimden yanayız. Seçimlere gitmeden önce tamamlanması gereken şartlar var. Hukuki açıdan bakılırsa seçim yasasının tamamlanması ve seçimleri düzenlemek için uygun ortamın hazırlanmasının yanı sıra seçimlerden 2 ay önce Meclis’in kendini feshetmesini öngören Anayasa’nın 64’üncü maddesinin işletilmesi gerekir” diye konuştu.

Irak eski Seçim Dairesi Başkanı Mikdad eş-Şerifi ise “Başbakan ve Meclis Başkanı arasında seçimlerle ilgili güçlü bir rekabet bulunuyor. Nitekim Kazimi, kendisinden seçimleri düzenleme talebinde bulunan siyasi gruplar tarafından zor duruma düşürülüyor. Ancak aynı siyasi gruplar, Meclis çatısı altında seçim yasasını geçirmiyorlar. Başbakan’ın muzdarip olduğu sorun bu” ifadesini kullandı.
 

Irak Hizbullahı’ndan Kazımi’ye tehdit

IRAK

 

Öte yandan Irak Hizbullahı (Ketaib Hizbullah), İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in öldürüldüğü 3 Ocak’taki ABD saldırısında parmağı olduğu gerekçesiyle Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'yi tehdit etti.

Ketaib Hizbullah Güvenlik İşleri Sorumlusu Ebu Ali El-Askeri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi Mühendis'in öldürüldüğü ABD saldırısında parmağı olduğunu iddia etti.

Ebu Ali El-Askeri, açıklamasında “Bizim bayramımız bu dönemde bayram olmaz. Süleymani, Mühendis ve El Kaym kentinin katillerinden intikam alındığı gün bayramımız olur” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Kazimi’den en alt mevkide bulunanlara kadar saldırıya yardımcı olanlar cezadan kurtulamayacak” denildi.

Ketaib-i Hizbullah, daha önce de hükümeti kurma görevinin Kasım Süleymani'nin öldürüldüğü ABD saldırısında parmağı olduğunu" ileri sürdüğü  Mustafa Kazimi'ye verilmesinin "Irak halkına karşı savaş ilanı" anlamına geldiğini açıklamıştı.