تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Almanya’dan Ayasofya misillemesi: 1 milyon Türk’ün vatandaşlığı iptal

Almanya’dan Ayasofya misillemesi: 1 milyon Türk’ün vatandaşlığı iptal
Türk devletinin Ayasofya Kilisesi’ni camiye dönüştürmesine misilleme olarak Alman hükümetinin 1 milyon Türkün Alman vatandaşlıklarını iptal etmeye hazırlandığı bildirildi.
posted onJuly 17, 2020
noتعليق

Almanya’nın 1 milyon Türk vatandaşının Alman vatandaşlığını iptal etmeye hazırlandığı bildirildi. Bazı basın organlarında çıkan haberlere göre Almanya bu kararı Türk devletinin Ayasofya’yı cami yapma kararına misilleme olarak aldığı, belirtildi.

Almanya, 2000 senesinden sonra Almanya’dan izin almadan yeniden Türk vatandaşlığına geçen Türk kökenli Alman vatandaşlarının vatandaşlığını iptal etmeye hazırlandığı belirtildi.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Vatandaşlık Dairesinin, bu durumda olan Türklere mektup göndererek iptal kararını bildirdiği öğrenildi.

Alman hükümetinin, bu durumda olan Türklerle ilgili vatandaşlık bilgilerini ise Türk devletinden aldığı belirtildi.

Almanya’da yasalara göre Alman vatandaşlığına geçmek için önce Türk vatandaşlığından çıkmak gerekiyor. Geçmişte birçok kişi Alman vatandaşı olabilmek için Türk vatandaşlığından çıktı. Alman vatandaşlığına geçtikten sonra ise Alman yasalarına aykırı olmasına rağmen gizlice yeniden Türk vatandaşı oldu.

Yıllardır bilinen bu duruma Türk makamları göz yumarken Alman makamları haberdar olduğunda derhal müdahale edip Alman vatandaşlığını iptal ediyorlardı. Alman vatandaşlığını kaybedenlerin yeniden vatandaşlık için başvuruda bulunması gerekiyor. Ancak yeniden başvurabilmeleri için Türk vatandaşlıklarını tekrar iptal etmeleri gerekiyor. Bu durumda olan 1 milyona yakın Türkün olduğu tahmin ediliyor.