تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Netanyahu ve Hook görüştü: İran’ın Suriye’de kalıcı olmasına izin yok

Netanyahu ve Hook görüştü: İran’ın Suriye’de kalıcı olmasına izin yok
ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook ile görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran rejiminin Suriye'ye kök salıp yerleşmesine izin vermesi halinde Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetiminin geleceğini tehlikeye atacağını söyledi.
posted onJune 30, 2020
noتعليق

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran Özel Temsilcisi Brian Hook ile birlikte görüşmesi ardından gazetecilerin karşısına geçen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İran'ın Suriye'de kalıcı askeri varlık kurmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

İsrail Başbakanı, İran'ın Suriye'ye kök salıp yerleşmesine izin vermesi halinde Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetiminin geleceğini tehlikeye atacağını söyledi.

Netanyahu ile Hook, ABD’nin 2018'de çekildiği İran İslam Cumhuriyeti ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında bu yılın Ekim ayında sona erecek Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosunun süresinin uzatılması talebini yineledi.

Netanyahu İran rejimi ve Beşar Esad’a seslenerek şunları söyledi:

"Tahran'daki ayetullahlara sesleniyorum: İsrail sizin kendisine karşı yeni bir askeri, terör cephesi yaratmanızı engellemek için gerekli eylemlerde bulunmaya devam edecek" diyen Netanyahu, Suriye Devlet Başkanı'na hitaben şöyle konuştu: "Ve Beşar Esad'a diyeceğim şudur: Ülkenin ve rejiminin geleceğini riske atıyorsun."

Netanyahu "İran'ın burnumuzun dibinde askeri olarak kalıcı şekilde yerleşmesini önlemeye kesinlikle kararlıyız" diye altını çizerken, Hook da BM silah ambargosunun kalkmasının İran'ın serbestçe savaş uçakları, saldırı helikopterleri, savaş gemileri, denizaltılar, büyük kalibreli topçu sistemleri ve çeşitli menzillerde füzeler edinmesi anlamına geleceğini söyledi.

ABD'li diplomat "O zaman İran bu silahlarla teknolojileri kendi vekilleri olan Hizbullah, İslami Cihad, Hamas, Irak'taki Şii milis gruplar, Bahreyn'deki Şii milis ağı ve Yemen'deki Husilere ihraç edecek konumda olacak" diyerek ekledi: "Bu bölgenin ihtiyacı olan son şey, daha fazla İran silahıdır."