تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Ruhani’den itiraf: İran rejimi tarihinin en zorlu yılını geçiriyor

Ruhani’den itiraf: İran rejimi tarihinin en zorlu yılını geçiriyor
İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımlar ve Coronavirüs salgını nedeniyle İran rejiminin tarihinin en zorlu yılını geçirdiğini itiraf etti.
posted onJune 28, 2020
noتعليق

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınının da etkisiyle ve özellikle ABD’nin İran rejimi ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilip rejime yönelik ekonomik yaptırımları tekrar ve ağırlaştırılmış şekilde uygulamasıyla İran rejiminin tarihinin en zorlu yılını geçirdiğini itiraf etti.

İran rejimi Cumhurbaşkanı Ruhani, televizyondan yayınlanan konuşmasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip yeni yaptırımlar dayatması hakkında “2018’de başlayan ekonomik baskı arttı ve bugün, sevgili ülkemiz en ağır baskının altında” ifadelerini kullandı. Ruhani, “Düşmanın (ABD) ekonomik baskısı ve pandemi nedeniyle en zorlu yılı geçiriyoruz” diye konuştu.

İran riyali en düşük seviyeyi gördü

Coronavirüs salgınından en çok etkilenen devletlerden biri olan İran rejimi, aldığı göstermelik tedbirleri bile Nisan ayı  ortasında kademeli olarak hafifletiesi sonrasında İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) vaka ve ölüm oranları yeniden arttı.

220 bin vakanın ve 10 binden fazla ölümün gerçekleştiği İran ve Rojhelat’ta, günlük ölü sayıları iki aydır ilk kez yeniden 100’ün üzerine çıkmaya başladı.

Coronavirüs vakalarının artması ardından İran rejimi yeniden bazı tedbirler alınmaya başladı. Ruhani, önümüzdeki pazar gününden itibaren ‘kırmızı bölge’ diye isimlendirilen toplanma alanlarında iki hafta boyunca maske takmanın zorunlu olacağını açıkladı.

Coronavirüs salgınının yeniden yükselişe geçmesiyle eş zamanlı olarak, İran rejimi para birimi Riyal de geçtiğimiz pazartesi günü ABD doları karşısındaki en düşük seviyesini gördü.