تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

Fransa, İran’ın düşürdüğü Ukrayna uçağının kara kutusunu okuyacak

Fransa, İran’ın düşürdüğü Ukrayna uçağının kara kutusunu okuyacak
Fransa, İran rejimi Pasdaranlarının düşürdüğü Ukrayna’ya ait yolcu uçağının kara kutularının Fransa’ya ulaştığını doğrulayarak kara kutunun okunmasına 20 Temmuz’da başlanacağını açıkladı.
posted onJune 27, 2020
noتعليق

Fransa, 8 Ocak’ta İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (Pasdaran) tarafından füzeyle düşürülen Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının kara kutusunun Fransa’ya ulaştığını doğrulayarak kara kutunun okunmasına yakında başlanacağını açıkladı.

Fransa tarafından Kara kutunun kokpit ses ve veri kayıt cihazlarının onarımı ve indirilmesi çalışmalarının 20 Temmuz'da başlanacağını bildiren Reuters, Pasdaranlar tarafından düşürülen Ukrayna uçağında hayatını kaybeden 176 yolcunun 57’si vatandaşı olan Kanada’nın havacılık otoritesinin de kara kutunun okunması çalışmasına katılması için Paris'e bir ekip göndereceğini açıkladığını belirtti.

İran rejimi Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Tahran'ın birkaç gün içinde Ukrayna uçağına ait kara kutuyu okunması için Fransa'ya göndereceğini açıklamıştı.

Zarif, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla ilgili hukuki konuları ve uçağın zararının karşılanması için görüşmeye hazır olduklarını Ukrayna'ya bildirdiklerini ancak Kiev yönetiminin henüz İran’a heyet göndermediğini iddia etmişti.

Süleymani’nin öldürülmesi

3 Ocak’ta İran rejimi Pasdaranlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin n İran rejiminin Irak’taki eli olan Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El-Mühendis ve diğer bazı üst düzey askeri yetkiliyi öldürmesi ardından İran rejimi, ABD’nin Irak’ta ve Güney Kürdistan’daki (Başûr) askerlerinin konuşlu bulunduğu askeri üslere yönelik intikam saldırıları gerçekleştirmişti.

İran rejimi Pasdaranları tarafından füzelerle gerçekleştirilen saldırı sırasında Tahran-Kiev seferini yapan Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağı vurulmuş, uçaktaki 176 yolcudan kurtulan olmamıştı. 

İran rejimi, başta uçağın kendisi tarafından düşürüldüğünü reddetmiş ancak olaydan 3 gün sonra İran rejimi Genelkurmay Başkanlığı yolcu uçağının "cruise (seyir) füzesi" olarak algılandırılan kısa menzilli füze ile "yanlışlıkla" vurulduğunu itiraf etmişti. Uçakta 82 İran rejimi, 63 Kanada, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyordu.

İran rejim yetkilileri uçağın kara kutusunun gönderilmesiyle ilgili daha önce farklı açıklamalar yapmış ve kara kutunun akıbetinin ne olacağı netlik kazanmamıştı.