تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ABD’den Esad ile ilgili yumuşama sinyali: Hemen gitmesinde ısrarcı değiliz

ABD’den Esad ile ilgili yumuşama sinyali: Hemen gitmesinde ısrarcı değiliz
Washington yönetimi, Suriye rejimi lideri Beşar Esad’ın Devlet Başkanlığı görevini hemen bırakmasında ısrarcı olmadığını açıkladı.
posted onJune 23, 2020
noتعليق

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hemen görevi bırakması ve Rusya’nın bu ülkeden gitmesi konusunda ısrarcı olmadıklarını söyledi.

Jeffrey, Ortadoğu Enstitüsü’nün online konferansında Suriye’deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Jeffrey, “Esad’ın hemen gitmesi gerektiğini söylemiyoruz, Esad ve hükümetinin davranışlarını değiştirmesi gerektiğini söylüyoruz. Rusların da gitmesi gerektiğini söylemiyoruz" dedi.

ABD'nin, Suriye'de Rusya ve İran rejim güçlerinin olmadığı 2011 öncesindeki duruma geri dönmek istediğini dile getiren Jeffrey, "Her zaman Rusya’nın Suriye’deki varlığına karşı çıksak da onları oradan çıkmaya zorlamak politikamız değil" ifadelerini kullandı.

Jeffrey, ABD’nin birliklerini geri çekmesinin şu anda masada olmadığını ifade ederek, “Başkan Trump, birlikleri Afganistan’dan çekmekten bahsediyor. Ayrıca Suriye’den çekileceğimizi de açıkça belirtti. Ancak şu anda masada hiçbir şey yok” diye konuştu.

“İkinci yaptırımlar da gelecek”

Öte yandanSuriye Sivil Koruma Yasası’na (Sezar Yasası) da değinen Jeffrey, "Sezar Yasası, gerçek yaptırımlarımızı sağlamamızı gerektiren çok güçlü insani hükümlere sahip” ifadelerini kullandı. 

Jeffrey, söz konusu yaptırımlarla ilgili, “Yaptırımlarımıza devam edeceğiz, ikinci yaptırımlar da gelecek” açıklamasında bulundu.