تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

ECHR’den Türk devletine ‘Kürtçe anadil’ tokadı

ECHR’den Türk devletine ‘Kürtçe anadil’ tokadı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, anadilde eğitim talep ettiği için Türk devleti tarafından cezalandırılan Kürt öğrencinin yaptığı başvuruyu karara bağlayarak Türk devletini mahkum etti.
posted onMay 27, 2020
noتعليق

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (ECHR), Kuzey Kürdistan’ın merkez kenti Diyarbakır’da ana dilde eğitim talebiyle düzenlenen gösteriye katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve ardından cezaevine konulan üniversite öğrencisinin yaptığı başvuruda Türk devletini haksız buldu.

Hakim Aydın isimli Kürt öğrenci, 2009 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Türk devletinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin toplantı ve gösteri özgürlüğüyle ilgili 11. maddesini ve özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. maddenin 1. fıkrasının ihlal ettiğine hükmetti.

Buna göre Türk devleti, başvuru sahibine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere toplam 7 bin euro tazminat ödeyecek.

Kürt genci Hakim Aydın, Diyarbakır Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde eğitim görürken, ana dilde eğitim talebinde bulunmak için düzenlenen bir gösteriye katılmak suçundan 2008 yılında gözaltına alınmıştı.

Bu gösteriye katılım dışında bir önceki yıl düzenlenen Newroz gösterilerine ve ağaç dikme faaliyetlerine katıldığı belirtilen Aydın, “terör propagandası yapmak” suçundan önce 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra yeni çıkan yasayla beraat etmişti.