Skip to main content

Tahran: Balistik füzeyle uydu göndermemiz BMGK kararına aykırı değil

Tahran: Balistik füzeyle uydu göndermemiz BMGK kararına aykırı değil
İran rejimi, ABD ve Avrupa ülkelerinin tepki gösterdiği balistik füze teknolojisi kullanarak uzaya uydu göndermenin BMGK’nin 2231 sayılı kararına aykırı olmadığını iddia etti.
posted onApril 26, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti, ABD ve İngiltere ve Fransa’nın tepki gösterdiği balistik füze teknolojisi kullanarak uzaya askeri amaçlar için uydu göndermenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olmadığını iddia etti.

Video Konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında İran rejimi Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) geçtiğimiz gönlerde askeri gizli amaçlar için kullanacağı uyduyu dünya yörüngesine fırlatmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan İran rejimi Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, BMGK kararına aykırı olduğuna ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen sert suçlamaları ret etti.

Sözcü Rebii, İran rejiminin balistik füze teknolojisini kullanarak uzaya uydu göndermesinin BMGK'nin 2231 sayılı kararına aykırı olduğunu savunan ABD, İngiltere ve Fransa'ya tepki gösterdi.

Rebii, "İran, uzaya uydu fırlatarak hiçbir uluslararası kanun ya da Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmemiştir. Bu bizim hakkımızdır" dedi.

ABD'nin, nükleer anlaşmanın dayandığı BMGK'nın 2231 nolu kararını anlaşmadan tek taraflı çekilmesinğ işaret eden Rebii, "Bizim için şaşırtıcı olan 2231 sayılı kararın en büyük ihlalcisi ve Güvenlik Konseyi'nin birçok kararını ihlal etmesiyle ünlenen bir ülkenin, İran'ın yasal eylemlerine karşı böyle bir tutum almasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Rebii, Fransa ve İngiltere'ye hitaben ise "Avrupa ülkelerine de önceki yıllardan ders alarak bu zorbalıkları sona erdirmesini ve Coronavirüs sonrasındaki dünyaya daha fazla güvenlik kazandırmalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD: İran rejimi, balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizliyor

İran rejimi Pasdaranları, 22 Nisan'da "Nur" adı verilen askeri uydunun, "Kasid" (Haberci) adlı uydu taşıyıcı roketle sabah saatlerinde uzaya fırlatıldığını ve uydunun yer küreden 425 kilometre mesafedeki yörüngeye başarıyla yerleştirildiğini duyurmuştu.

ABD, İngiltere ve Fransa dışişleri bakanlıkları tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, balistik füze teknolojisi kullanarak uzaya uydu fırlatılmasının BMGK kararına aykırı olduğu ifade edilmiş, İran rejimi ser bir dille eleştirilmişti.

ABD yönetimi, gerçekleştirdiği balistik füze faaliyetlerinin nükleer anlaşmanın dayandığı BMGK'nın 2231 sayılı kararına aykırı olduğu ve Orta Doğu ve Avrupa'yı tehdit eden kıtalar arası balistik füze programını uydu faaliyetlerinin arkasına gizlediği" gerekçeleriyle İran rejimini suçluyor.

İran rejimi ise 2231 sayılı BMGK kararının nükleer başlık taşıma kapasitesi bulunan füzelerle ilgili olduğunu ve kararın konvansiyonel balistik füze faaliyetlerini yasaklamadığını savunuyor.