Skip to main content

Rojava’dan WHO’ya: Sözünü yerine getir

Rojava’dan WHO’ya: Sözünü yerine getir
MSD Yürütme Kurulu Başkanı İlhan Ahmed, WHO’nun Coronavirüse karşı Rojava’ya tıbbi yardımda bulunacağı sözü verdiğini ancak sözünü yerine getirmediğini söyledi.
posted onApril 15, 2020
nocomment

Batı Kürdisltan (Rojava) Özerk Yönetimi Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlhan Ahmed, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünyada büyük bir krize sebep olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınına karşı Rojava’ya tıbbi yardımda bulunacağı sözü verdiğini ancak sözünü yerine getirmediğini söyledi.

ANHA’ya konuşan İlham Ahmed, salgının öngörülemez bir şekilde yayılması durumunda yaşanacak bir felaketten, sorumluluklarını yerine getirmeyen WHO ve Suriye rejiminin sorumlu olacağı uyarısında bulundu.

WHO’nun Özerk Yönetim kurumlarıyla da ilişki içinde olduğunu belirten İlham Ahmed, bölgelerine sıradan yardımların yapıldığını kaydederek “Bildiğiniz gibi, bu tür örgütler daha çok Suriye merkezi hükümetiyle ilişki kuruyorlar. Bu hükümetlerin kararlarını gözetiyorlar. Bizce böyle bir mekanizma yetersizdir ve doğru değildir” dedi.

WHO’nun Özerk Yönetim için Coronavirüs tespitinde kullanılan test cihazları verme sözü verdiğini ancak şimdiye kadar bu cihazların kendilerine verilmediğini vurgulayan İlham Ehmed, “Ancak buna karşın Suriye hükümeti ve bölgedeki diğer bazı gruplara bu cihazlar verilmiş durumda. Tabi bu siyasi bir karar olarak da değerlendirilebilir. Oysaki doğru olan bu tür insani durumların siyasete malzeme edilmemesidir. Tabii ki bu bir eleştiri konusudur. Dolayısıyla Birleşmiş Milletler ve WHO kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidirler” diye konuştu.

Rusya ve Koalisyon da destek vermiyor

Bölgedeki diğer güçlerden de destek almadıklarını ifade eden İlham Ahmed şunları söyledi:

“DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon ve Rusya ile de sürekli irtibat halindeyiz ve şimdiye kadar ne koalisyondan ne de başka bir yerden herhangi bir tıbbi yardım yapılmadı. En azından virüsü tespit edecek test kitleri gönderilmeliydi. Çünkü virüs taşıyanlar tespit edilemez ve hastalık bölgeye yayılırsa büyük bir felakete yol açabilir. Bu tür bir duruma mahal vermemek için uluslararası koalisyon güçlerine, bölgeye gereken tıbbî desteği sunmaları için çağrı yapıyoruz.”

Rojava Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi ile Suriye rejimi Sağlık Bakanlığı arasında bir koordinasyonun olduğunu fakat pratikte bu koordinasyona ilişkin herhangi bir sonuç ortaya çıkmadığını dile getiren İlham Ahmed, “Şam yönetimi test için gönderilen şüpheli vakalara ilişkin herhangi bir aktarımda bulunmamış, bununla birlikte havayolu ulaşımını durdurmamıştır. Seyahat yasağına ve bu yasağa rağmen, dışarıdan gelenlerin karantinaya alınması kararına rağmen Şam’dan çok sayıda yolcu Rojava’ya gelmiştir. Yani Suriye hükümeti bu kadına işbirliğine yanaşmıyor. Şimdiye kadar hiçbir sorumluluk üstlenmedi ve bugüne kadar gösterdiği tutum, salgının bölgede yayılmasına neden olabilecek düzeydedir” dedi.

İlham Ahmed Şam da dahil olmak üzere birçok tarafın salgınını başka bir tarafa baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığına dikkat çekti.