Yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınında dünya genelinde vaka sayısı 220 bini aştı. Hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 9 bini geçti. ABD, Savaş Dönemi Yasası’nı devreye sokmaya çalışırken, diğer ülkeler de önlemlerini sıkılaştırıyor. Dünya Sağlık Örgütü, ''Corona şüphesi taşıyan her vakaya test yapın'' çağrısı yapıyor.
Rusya'da İlk Ölüm
Rusya'da Coronavirüs nedeniyle ilk ölüm yaşandı. Yapılan açıklamada, salgına yakalanan 79 yaşındaki bir kadın hastanın hayatını kaybettiği belirtildi. Rusya'da bugüne dek tespit edilen vaka sayısı 147 olarak açıklandı.
Çin'de ülke merkezli vaka sayısı sıfıra indi, Çin dışından gelen 21 vaka görüldü
Coronavirüs salgınının başlangıç noktası olan Çin'de ülke içerisindeki vaka sayısı sıfıra düşürüldü ancak ülkeye yurtdışında gelen kişilerde hastalık tespit edildi. Çin'de son 24 saatte 34 yeni vaka tespit edildi. Tespit edilen vakaların tamamının Çin'e yurtdışında gelen kişiler oldukları ifade edildi. Söz konusu vakaların çoğunlukla Avrupa ülkelerinden gelen kişiler oldukları açıklandı.
Hastalığın başlangıç noktası olan Çin’de yeni vaka sayılarındaki düşüş sürüyor. Ülkede son 24 saatte görülen yeni vaka sayısı 21 olarak açıklandı. Çin’de bugüne dek görülen toplam vaka sayısı 80 bin 881 olarak açıklandı. Ülkede salgın nedeniyle 3 bin 226 kişi hayatını kaybederken 68 bin 703 kişinin de tedavi olduğu belirtiliyor.
Çin, 5 ABD'li muhabiri sınır dışı ediyor
Çin, üç ABD gazetesi için çalışan beş Amerikalı gazetecinin çalışma izinlerinin iptal edileceğini açıkladı. Pekin, Trump yönetiminin ABD’deki Çinli medya kuruluşlarına getirdiği sınırlamalara karşılık olarak bu gazetecilerin sınır dışı edileceğini de duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo karara tepki gösterdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıkladığı karar Washington Post, New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinin muhabirlerini yönelik oldu. Üç gazete ayrıca Voice of America ve Time dergisi gibi ‘’yabancı misyon’’ kategorisine alındı. Bu kuruluşlar çalışanları, mali işleri, operasyonları ve ülkedeki taşınmaz mallar ile ilgili Pekin yönetimine bilgi vermek zorunda.
Karara ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki gecikmedi. Basın toplantısı yapan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çin’in kararını esefle karşıladığını söyledi. Pekin’in kararını yeniden gözden geçirmesini umduğunu kaydeden Pompeo, ‘’ Coronavirüsün neden olduğu bu güç zamanlarda Çin’in bu kararı dünyayı ve Çin halkını bilgiden yoksun bırakacak’’ dedi.
Pekin hükümetinin hamlesi Washington’un Çin Komünist Partisi kontrolünde ABD’de faaliyet gösteren basın kuruluşlarına karışı aldığı önlemlerin ardından geldi. Çin geçen aylarda da üç Wall Street Journal muhabirini sınır dışı etmişti.
ABD: Coronavirüs salgını 18 ay sürebilir
ABD'de Coronavirüs kaynaklı vaka sayısının 9 bin 345'e, ölü sayısının ise 150'ye yükseldiği bildirildi.
Ülkedeki Coronavirüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesi’nin son rakamlarına göre, Covid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor.
Çarşamba gecesi yapılan son güncellemeye göre ABD genelindeki Coronavirüs kaynaklı ölü sayısı 150'ye, vaka sayısı ise 9 bin 345'e çıktı.
ABD'nin Coronavirüsle mücadele planında, salgının birçok dalga halinde 18 ay veya daha fazla sürmesinin öngörüldüğü belirtildi.
ABD’de açığa çıkan federal hükümetin yeni tip Coronavirüsle mücadele planında, pandeminin birçok dalga halinde 18 ay veya daha fazla sürmesinin öngörüldüğü belirtildi.
New York Times’ta yer alan haberde, 13 Mart 2020 tarihli 100 sayfalık “ABD Hükümeti Covid-19 Müdahale Planı” başlıklı çalışmanın detayları paylaşıldı.
“Yalnızca Resmi Kullanım İçin/Genel Dağıtım İçin Değildir” uyarılı planda, ABD’de Kovid-19 salgınının 18 ay veya daha uzun süreceği ve ülkenin sağlık sistemini zorlayacak şekilde kıtlıklarla sonuçlanacak "birden fazla dalga" halinde olacağı uyarısı yer aldı.
Geçen hafta, ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal düzeyde acil durum ilan ettiği günün tarihini taşıyan çalışmada, virüse karşı müdahale için resmi kurumların harekete geçirilerek özel sektörün de Başkanlık yetkileri çerçevesinde mobilize edilebileceği kaydedildi.
Trump, savaş dönemi yasasını devreye sokabilir
Planda Trump’ın, Amerikan endüstrisinde vantilatör, solunum cihazı, koruyucu giysi gibi kritik sağlık ekipman üretimini hızlandırmayı zorlamak için olağanüstü bir adım atma yetkisi veren, Kore Savaşı döneminde çıkarılan 1950 Savunma Üretim Yasası’nı devreye sokabileceği ifade edildi.
Bu süreçte kritik altyapı ve iletişim kanalları da dahil eyalet ve yerel yönetimlerin baskı altında kalacağı ve potansiyel olarak daha az güvenilir olacağı belirtilen planda, “Bu baskılar, güncellenmiş mesajlar almayı ve ilgili bölgelere yönelik doğrudan koordine etme zorluklarını da artırabilir” değerlendirmesine yer verildi.
Söz konusu planda, Covid-19'un yayılımını ve şiddetini tahmin ve karakterize etmenin zor olacağına işaret edilerek zamanla hükümet, özel sektör ve bireysel tüketiciler için önemli eksikliklerin baş göstereceği uyarısında bulunuldu.
İtalya’da ölenlerin sayısı 2978’e yükseldi
İtalya'da yeni tip Coronavirüsten ölenlerin sayısı 475 kişi artarak 2978'e yükseldi.
Ülkede, 21 Şubat’ta patlak veren Kovid-19 salgınında bilanço ağırlaşmaya devam ediyor.
Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, başkent Roma'da düzenlediği basın toplantısında, ülkede mevcut Coronavirüs vaka sayısının 28 bin 710’a ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Kovid-19 bulaşanların toplam sayısının ise 35 bin 713 olduğunu bildirdi.
Borrelli, dün 2 bin 941 olarak açıkladığı iyileşenlerin sayısının bugün 1084 kişi artışla 4 bin 25'e çıktığını açıkladı. Sivil savunma yetkilisi, iyileşenlerdeki artışın önemli olduğunu belirtti.
Borrelli, ölü sayısının düne göre 475 kişi arttığını ve toplam sayının 2 bin 978'e yükseldiğini bildirdi.
Angelo Borrelli’nin açıkladığı rakam, ülkede 4 haftadır yeni tip Coronavirüs salgını nedeniyle devam eden acil durumda bir günde en yüksek sayı oldu.
Borrelli, virüs bulaşmasının önüne geçmek için halktan sokağa çıkışı en az seviyeye indirmelerini istedi.
Lombardiya bölgesel yönetiminin sağlık işlerinden sorumlu üyesi Giulio Gallera da bölgelerindeki vaka sayısındaki artışın düne göre daha az olduğunu ancak bugünkü kayıpların 319'unun bölgelerinden olduğunu söyledi.
İtalya Başbakan Giuseppe Conte, kabinesini akşam saatlerinde olağanüstü topladı.
Suudi Arabistan camileri kapatma kararı aldı
Corona virüsü salgınını önleme girişimleri kapsamında daha önce Kabe'yi ziyarete kapatan ve dezenfekte eden Suudi Arabistan şimdi de camileri kapatma kararı aldı. Camiler Cuma namazları için de açılmayacak. Bugüne dek resmi rakamlara göre 171 vakanın görüldüğü Suudi Arabistan son olarak iki hafta süreyle sınırlarını yabancıların girişlerine de kapatmıştı.
İsrail önlemleri arttırıyor
200 vakanın görüldüğü İsrail’de Sağlık Bakanlığı halka evden çıkmamaları ve toplu ulaşımdan uzak durmaları çağrısı yaptı. Bakanlık ayrıca İsrailliler’e aile ziyaretlerini sınırlamaları tavsiyesinde bulundu.
Başbakan Benyamin Netanyahu henüz sert tedbirler açıklamasa İsrail’in tam bir karantinaya gitmesi gündemde.
UNESCO: Coronavirüs 849 milyondan fazla öğrenciyi etkiledi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 113 ülkede Coronavirüs nedeniyle eğitim kurumlarının kapatıldığını açıkladı. UNESCO bu ülkelerden 102'sinde tüm okulların kapatıldığını, bu durumdan en az 849 milyon 400 bin çocuk ve gencin etkilendiğini kaydetti.
Çin'den Filipinler'e 100 bin test kiti
Coronavirüs salgınında en az 17 kişinin hayatını kaybettiği Filipinler'e Çin'den yardım gidecek.
Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin Jr, Çin'in 100 bin test kiti, 10 bin N95 maske, 100 bin ameliyat maskesi ve 10 bin kişisel koruyucu ekipman göndereceğini söyledi.
Güneydoğu Asya'nın ada ülkesi Filipinler'de son vaka sayısı 202.
Petrol fiyatları son 17 yılın en düşük seviyesine geriledi
Dünya genelinde, Corona virüsü salgını nedeniyle üretimin ve dolayısıyla petrol talebinin düşmesi, ardından da Rusya ve OPEC üyelerinin petrol üretimini kısma konusunda anlaşamamaları üzerine petrol fiyatlarında başlayan sert düşüşler sürüyor. Amerikan Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 4,27 daha düşerek 25,80 dolar seviyesine geriledi. Böylece petrol fiyatları 2003 yılı Mayıs ayı seviyesindeki 25,68 dolar seviyelerine kadar inmiş oldu.
WHO: Ortadoğu ülkelerinden bilgi akışı yetersiz
Dünya Sağlık Örgütü, Corona virüsü salgını konusunda Ortadoğu ülkelerinden gelen bilgi akışının yetersiz olduğunu açıkladı. Örgüt, salgınla mücadele konusunda da Ortadoğu ülkelerinde genel olarak düzensiz önlemlerin olduğunu ve yapılması gereken çok sayıda çalışma olduğunu belirtti.