Rusya ile Türk devleti arasındaki İdlib’de yaşanan gerginlik devam ederken Irkçı bir grup Türk Rus yayın organ Sputnik’in Türkiye çalışanı 3 gazetecinin evlerine saldırdı. Şikayetçi olmak amacıyla karakola giden gazeteciler Türk polisi tarafında gözaltına alındı. Türk polisi Rûdaw muhabirini de gözaltına aldı.
Ankara'da dün akşam bir grup ırkçı Türkün evlerine saldırı girişiminde bulunduğu Sputnik çalışanı 3 gazeteci, şikayetçi olmak için gittikleri karakolda gözaltına alındı. Karakoldan Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen gazeteciler, bugün adliyeye sevk edildi.
Rusya merkezli yayın yapan Sputnik haber ajansının Ankara servisinde çalışan üç gazetecinin, "Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye'ye verildi" başlıklı haber nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi.
Ajansın Türkiye servisinde çalışanlar Cumartesi gecesi saldırıya uğramıştı. Üç çalışanın evlerine, kimliği belirlenemeyen bir grup ırkçı Türk tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.
‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları atan ırkçı saldırganlar, Sputnik çalışanlarını tehditler savurup hakaretler etti.
Şikayet etmeye gittiler, gözaltına alındılar
Gazetecilerin, evlerine saldırı girişimi sonrası şikayet için gittikleri karakolda gözaltına alındıkları öğrenildi.
Gözaltı gerekçesi yapılan yazı ise Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International yayımlanmıştı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. TGS açıklamasında “(Sputnik’in) Türkiye servisinde çalışan gazetecilerin evlerine saldırı girişiminde bulunulması ve ardından üç meslektaşımızın gözaltına alınması kabul edilemez. Devletlerarası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez” ifadeleri kullanıldı.
Rusya Dışişleri'nden açıklama
Rusya Dışişleri Bakanlığı gazetecilerin gözaltına alınması üzerine açıklama yayınladı. Bakanlık gözaltıların gazetecilik haklarının ihlali olduğunu belirtirken, Ankara’ya duruma müdahale etme çağrısında bulundu. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz.”
Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ise, saldırıyla ilgili yaptığı twitter paylaşımında şunları söylemişti:
"Ankara’daki üç çalışanımızın evlerini (!) şu an kimlikleri bilinmeyen şerefsizler basmış, tehditler savurmuş, Ruslarla çalıştıklarından dolayı kendilerine vatan hainleri demişler. Polis neler yapacak, bakacağız. "
Rûdaw ve Mezopotamya Ajansı’ndan gazeteciler de gözaltına alındı
Edirne Pazarkule’de mültecilerin Bulgaristan’a geçme girişimlerini izleyen Rûdaw muhabiri Rawin Stêrk, kameraman Mehmet Şirin Akgün ve Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ile Naci Kaya da gözaltına alındı.
İdlib’de yaşanan gelişmelerin ardından Türk devletinin mülteciler için sınırları açtığını ilan etmesi ardından, Türk devletinin sunduğu imkanlar ile binlerce mülteci sınır kapılarına ve Yunan adalarına yakın sahil bölgelerine akın etti.
Mültecilerin bu göçünü yerinde izleyen Rûdaw’ın İstanbul muhabiri Rawin Sterk, kameramanı Mehmet Şirin Akgün ile Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ile Naci Kaya da Edirne’de gözaltına alındı.
Kürt gazetecilerin neden gözaltına alındığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
RSF’den açıklama: Medyaya karşı çifte standart şeklinde şikayet var
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü de Twitter hesabından yaptığı açıklamada gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.
RSF’den yapılan açıklamada, “Edirne Pazarkule’de sığınmacıların Bulgaristan’a geçme girişimlerini izleyen Rûdaw muhabiri Rawin Stêrk ve kameramanı Mehmet Şirin Akgün ile Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan ile Naci Kaya gözaltına alındı. Birçok habercinin çalışması ‘kimlik kontrolü’ ile engelleniyor” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, “RSF Pazarkule’de sığınmacıların Avrupa’ya gitme girişimlerini yansıtmak isteyen bazı gazetecilerden, güvenlik kuvvetlerinin ‘askeri bölgede çekim’ gerekçesiyle medyaya karşı çifte standartlı tutum sergilediğine, yayın çizgilerine göre muamele gösterildiğine dair şikayetler aldı” denildi.