Skip to main content

Fransa, Türk devletine karşı Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderiyor

Fransa, Türk devletine karşı Doğu Akdeniz’e savaş gemisi gönderiyor
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunan Başbakan Miçotakis ile görüşmesi ardından, Fransa-Yunanistan güvenlik ve stratejik işbirliğinin oluşturulacağını, bu çerçevede Fransız donanmasının Avrupa'nın stratejik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için varlığını artıracağını söyledi.
posted onJanuary 30, 2020
nocomment

Fransa Cumhurbaşkanı Emmamuel Macron Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i Elysee Sarayı’nda kabul etti. Görüşme ardından yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Macron, Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Türk devletine karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifinde bulunduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin ve Avrupa Birliği’nin (AB) Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne desteğini yinelerken, Türk devletini "tahriklerde ve haksız müdahalelerde" bulunmakla suçladı.

Macron, Fransa ve Yunanistan arasında güvenlik alanında stratejik işbirliğinin oluşturulacağını ve önümüzdeki haftalarda bu işbirliğinin ana hatlarının belirginleşeceğini söyledi.

Macron, bu çerçevede, Fransız donanmasının, Avrupa'nın stratejik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için varlığını artıracağını açıkladı.

Miçotakis: Fransa’nın teklifini memnuniyetle karşılıyoruz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifini “memnuniyetle karşıladıklarını” belirtti.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ve Libya’da cihatçı gruplarla küçük bir toprak parçasını kontrol eden Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı deniz yetki alanı mutabakatı Ankara ve Atina arasındaki gerilimi artırırken, Miçotakis gönderilecek gemileri "barışın garantörü" olarak nitelendirdi.

Miçotakis, Yunanistan ve Fransa'nın yeni stratejik savunma alanı aradıklarını söyleyerek "Doğu Akdeniz'deki farklılıkları sona erdirmenin tek yolu uluslararası hukuktan geçiyor" ifadelerini kullandı.

İtalya ve Kıbrıs’tan Türk devletine tepki

İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti dışişleri bakanlarıysa, Türk devletinin Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulayarak tepki göstermişti.

İki bakan, Türk devletinin Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ile bağlantısı bulunan kişi ve kurumlara AB'nin yaptırım uygulaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söylemişti.