Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türk devletinin kendisine bağlı yaklaşık 300 cihatçı çeteyi Libya’ya gönderdiğini, yaklaşık bin çeteyi de eğitmek amacıyla Türkiye’ye götürdüğünü açıkladı.
SOHR, 300 cihatçı unsurun Libya'nın başkenti Trablus'a ulaştığını, 900 ile bin arasında unsurun da askeri eğitim verilmek üzere Türkiye’deki kamplara transfer edildiğini belirtti.
Gözlemevi’ne konuşan kaynaklar, Türk devletinin Libya’nın Trablus kentine gidilmesi karşılığında çete unsurlara 3 veya 6 aylık bir sözleşme için kişi başına 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında değişen miktarda maaş bağladığını, süre ne kadar uzun olursa maaşın da ona göre arttığını belirterek, Libya’ya taşınan unsurların çoğunun birkaç yıl önce feshedilen Hazm Hareketi’nden olduğunu söyledi.
Türk devletine bağlı muhalif gruplardan bir unsura ait olduğu iddia edilen ses kaydına ulaştığını bildiren SOHR’a göre söz konusu unsur ses kaydında, yanındaki grup üyelerine yarın Afrin’den Trablus’a gitmeye hazır olup olmadıklarını sorarak, “Sabah saat 10.00’da Afrin'den hareket edeceğiz. Biz dolar kölesi değiliz ama yaşadığımız koşullar bizi bunu yapmaya itiyor” dedi.
Mutabakat Hükümeti’nden yalanlama
Diğer yandan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Medya Ofisi, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan videolara değinerek, başkent Trablus'taki bir askeri karargâhta Suriyeli unsurların bulunduğuna ilişkin iddiaları yalanladı.
UMH Başkanlık Konseyi Medya Ofisi, uluslararası ve yerel haber kanalları tarafından söz konusu görüntülerin Suriye'nin İdlib kentinde çekildiğinin tespit edildiğini belirtti.
Açıklamada, söz konusu haberlerin Libya ulusal Ordusu’nun saldırıları karşısında UMH’ye bağlı kuvvetlerin elde ettiği başarıları karalama girişimi olduğuna dikkat çekilerek, bu tür yalan ve iftiraları yayan kişiler hakkında soruşturma açılacağı bildirildi.
SOHR dün de açıklamıştı
SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, dün yaptığı açıklamada, Türk devletinin Suriye ve Rojava’daki kendisine bağlı cihatçı çetelere ait unsurları UMH hükümeti yanında savaşmak üzere Libya’ya göndermeye başladığını duyurmuştu.
Bloomberg’in üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde ise Türk devletinin Suriye’de desteklediği silahlı grupları General Halife Hafter güçlerine karşı savaşa yollamanın yanı sıra UMH’yi desteklemek için kara ve deniz güçlerini konuşlandırmaya hazırlandığı iddia edilmişti.
Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler de, Fayiz es-Serrac başkanlığındaki UMH’nin resmi talepte bulunması halinde Katar ve Somali'de olduğu gibi Libya’da askeri üs inşa edilebileceğini söyleyerek, bu üssün savaşa yönelik değil eğitim amaçlı olabileceğine işaret etmişti.