Skip to main content

روسیه برنده اصلی خروج آمریکا از سوریه شد؛ پای نظامیان روس به شرق فرات رسید

روسیه برنده اصلی خروج آمریکا از سوریه شد؛ پای نظامیان روس به شرق فرات رسید
posted onOctober 23, 2019
nocomment

آواتودی*

توافق ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان روسای جمهوری روسیه و ترکیه در دیدار شش ساعته آندو در روز سه‌ شنبه 30 مهر/ 22 اکتبر در شهر سوچی روسیه، بر سر مناطق کردنشین سوریه، ضمن ضرباتی بزرگ که به مناطق کردستان سوری وارد کرد و دست ترکیه را نیز برای حضور نظامی در نواره مرزی سوریه تا عمق 32 کیلومتری مرزها با ترکیه باز گذاشت، امتیازات بزرگی را نصیب روسیه کرد.

برای نخستین بار، پای نظامیان روسیه به آن سوی فرات می‌رسد. روس‌ها در مناطقی که کردها در آن خودگردانی مقبول هفت ساله داشتند و با حمایت آمریکا در مبارزه با داعش برجسته ترین نقش را داشتند، مستقر خواهند شد.

بدین ترتیب تصمیم دونالد ترامپ به خارج کردن نظامیان آمریکایی از سوریه که سلطان خودخوانده ترکیه را به عملیات نظامی پرتلفات در سوریه تشویق کرد، به سود ترکیه و بیش از آن، به سود روسیه تمام شده است.

بر اساس توافق پوتین- اردوغان، کردهای مبارز سوری از چهارشنبه اول آبان تا شش روز بعد مهلت دارند که شهرهای تل رفعت و منبج را ترک کنند و گشت زنی مشترک نظامیان روس و ترکیه در منطقه‌ای که ترکیه آن را اشغال کرده و نام «نواره امنیتی» را بر آن نهاده، از همین روز آغاز شده است.

سخنگوی کرملین چهارشنبه اول آبان گفت آمریکا «به کردها خیانت کرد» و «کردها باید از منطقه عملیات ارتش ترکیه دور شوند تا گرفتار نگردند».

ترکیه که در کشتار کردهای کشور خود ید طولایی دارد و در روزهای گذشته نیز با حمله به بخش کردستان سوریه  کشتار بزرگی مرتکب شده، همچنان کردهای مبارز با تروریست‌های منطقه‌ای وخارجی داعش را که ترکیه در رها کردن آنها در سوریه نقش داشت، «تروریست» قلمداد می‌کند. وزارت دفاع ترکیه چهارشنبه اول آبان دوباره مدعی شد که «هرگز اجازه نخواهد داد دالان تروریستی در جنوب ترکیه تشکیل شود».

دونالد ترامپ که این هفته گفته آمریکا نباید تا 400 سال حامی کردها باشد، سه شنبه شب در واشینگتن توافق پوتین- اردوغان را «خبرهای خوب» نامید. اما انتقاد از تحولات میدانی در سوریه و مرزهای ترکیه، که از تصمیم دو هفته پیش آقای ترامپ در خصوص خارج کردن نظامیان آمریکایی از سوریه ناشی شده، در صحنه داخلی آمریکا، افزایش یافته است.

در این میان، جمهوری اسلامی ایران که برای بقای بشار اسد هزینه زیادی داده، در برابر توافق روسیه- ترکیه سکوت کرده به ویژه آنکه حاضر نیست به خاطر کردهای سوریه که ممکن است به نوعی الهام بخش کردهای ایران نیز باشند، خود را درگیر هزینه سیاسی بیشتری کرده و احتمالا خود را در برابر ناخشنودی روسیه قرار دهد.

       ________________________________
*      گزارش‌های خبری، مطالب تحلیلی، مقالات و نوشته‌های سردبیری بخش فارسی شبکه آواتودی، کپی شده از منابع دیگر نیست. تمامی مطالب بخش فارسی، ویژه شبکه آواتودی نوشته و یا از منابع معتبر بین‌المللی گردآوری، ترجمه، تهیه و تنظیم می‌شود. هم‌زمان، ارزش خبر و گزارش را در همراهی آن با ارزیابی می‌دانیم.