Irak'ta Salı günü başlayan protesto gösterilerinde farklı kaynaklardan farklı bilanço haberleri verilse de bölgeden kaynaklar ölü sayısının 93’e yaralı sayısının da 2 binlere yükseldiğini bildiriyor.
İlan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen meydanlara çıkan Iraklılar, “İran defol, Bağdat özgürleşecek” sloganları attı ve İran İslam Cumhuriyeti bayraklarını yaktı.
Irak’tan bilgi aktaran kaynaklar, Irak güvenlik güçlerinin protestoculara karşı şiddetle karşılık vermesi sonucu yaralanan yüzlerce kişinin gözaltına alınmamak için hastanelere gitmeyi ret ettiğini aktardı. Ölen ve yaralananlar arasında Irak güvenlik güçlerinin de olduğu aktarıldı.
Irak ordusu ise 'kimliği belirlenemeyen keskin nişancıların' başkent Bağdat'ta ikisi polis dört kişiyi öldürdüğünü açıkladı.
Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestolarla ilgili açıklamasında 'göstericilerin meşru taleplerinin duyulduğunu' belirtip itidal çağrısında bulunmuştu.
Ancak Başbakan Abdülmehdi'nin çağrısına rağmen Irak sokaklarında gösteriler Cuma günü de devam etti. Binlerce hükümet karşıtı Iraklı sokaklara döküldü.
Bölgeden kaynaklar Perşembe gönüne kadarki 3 günlük sürede 19 kişinin öldüğünü aktarmışlardı. Sağlık ve güvenlik kaynakları ise Cuma günü en az 10 kişinin öldüğünü, son verilerle toplam ölü sayısının, 6'sı Irak güvenlik güçleri mensubu en az 93'e çıktığını duyurdu. Net sayı olmamakla birlikte 2 binden fazla kişi de yaralandı.
İran rejimi ve Türk devletine tepki
İşsizliğin artması, hükümetle ilgili yolsuzluk iddiaları, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve İran rejiminin kendi güdümündeki Şii milis gruplarından oluşturulan Haşdi Şabi ve kendi Kudüs Güçleri eliyle Irak’ın ekonomik kaynaklarını tekeline almaya çalışması nedenleriyle Iraklılar, Salı gününden beri sokaklara dökülerek protesto eylemleri gerçekleştiriyor.
Bir yandan Şii milisler ve siyasetçiler üzerinden ülkede hakimiyet kurmaya çalışan İran rejiminin birçok alanda etkili olması, siyasi istikrarın sağlanamaması sonucunu doğurdu. Bu da son birkaç yıldır Iraklılar arasında "ulusal motivasyonla" başlatılan gösterileri tetikledi. Iraklılar, “İran defol, Bağdat özgürleşecek” sloganları attı ve İran İslam Cumhuriyeti bayraklarını yaktı.
2016'dan bu yana İran rejiminin yanı sıra Irak’ta askeri varlık bulunduran Türk devletinin diplomatik temsilcilikleri önünde protesto gösterileri düzenlendi.
Nüfusunun çoğu Şii olan ülkede Başbakan da Şii siyasetçiler arasından seçiliyor. Diğer kesimler tarafından ayrıcalıklı olarak görülseler de ekonomi temelli bu protesto ve tepkilerin büyük kısmı Şiilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, özellikle ülkenin güneyinde başladı.
Irak'ta geçen yıl Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından aylarca hükümet kurulamamış; yaz aylarında "temiz su eksikliğinin, elektrik kesintilerinin, işsizliğin ve yolsuzlukların" protesto edildiği gösteriler yine ülkenin güneyindeki Basra şehrinde büyümüştü. İki hükümet binası da ateşe verilmişti.
Erbil idaresinde olmayan Kürdistan topraklarında da gösteriler gerçekleşti
Son protesto gösterileri de Salı günü başkent Bağdat ve güneydeki Basra, Nasıriye, Amara, Samava ve Hilla kentlerinde başladı. Basra'da binlerce kişi toplanırken diğer şehirlerde daha küçük çaplı gösteriler düzenlendi.
Protesto gösterileri, başta Kerkük olmak üzere, ‘tartışmalı bölgeler’ diye tabir edilen Kürdistan Bölge Yönetimi idaresinde olmayan Kürdistan topraklarındaki kentlerde de yaşandı.
Göstericilerin taşıdığı pankartlarda, "Başbakan ve yozlaşmış parti sistemi devrilmedikçe protestolara devam" yazıyor.
Tahran’ın memnun olmadığı General el-Sadi’nin görevden alınması
Geçen yıl Ekim ayında göreve başlayan Başbakan Adil Abdülmehdi, geçen hafta Cuma günü "Elit Terörle Mücadele Güçleri Komutanı" General Abdülvahap el-Saadi'yi görevden aldı. Kararın nedeniyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
2014'ten bu yana DAİŞ'e yönelik operasyonlarda önemli bir rol oynayan ve Iraklıların "başarılarını takdir ettiği" generalin komuta ettiği güçler, ABD tarafından eğitiliyor. Bu güçleri ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) silahlandırıyor.
El-Saadi'nin İran rejiminin memnuniyetsizliği sebebiyle görevden alındığı iddiaları, hafta sonu ülke genelinde tepkiye neden oldu ve Bağdat'ta Pazar günü küçük çapta protesto gösterileri düzenlendi.