Skip to main content

Sudan'da 30 yıllık diktatörlük halkın iradesine yenildi

Sudan'da 30 yıllık diktatörlük halkın iradesine yenildi
posted onApril 11, 2019
nocomment

Sudan’da Ömer El Beşir’in 30 yıldır devam eden diktatörlüğü sona erdi. Al Hadath televizyonuna konuşan bir bakan, Beşir’in istifa ettiğini ve bir geçiş konseyi kurulması için görüşmeler yapıldığını açıkladı.

Sudanlılar, ekmek ve yakıt zamlarına tepki olarak 19 Aralık’tan bu yana protestolar yapıyordu. Eylemler, otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri’nin kitlesel protestoların ardından 1985’te devrildiği darbenin yıldönümü olan cumartesi günü daha fazla hale gelmişti.

Sudan halkı, altı günden bu yana başkent Hartum’da Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı’nın da bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi düzenliyordu.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin 100'den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutaklandığı belirtiliyor. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin'in de bulunduğu öğrenildi.

avatoday

‘Kandake’ Sudan gösterilerinin sembolü oldu
Sosyal medya platformlarında 2 gündür Sudanlı 22 yaşındaki Ala Salah’ın video ve fotoğrafları gündeme oturdu. Hartum’daki protestoları yönetiyormuş gibi görünen Salah gösterilerin sembolü haline geldi.

The Guardian gazetesi, ‘Genç bir kadın protestoculara ilham oldu ve Sudanlı kadınların bir simgesi haline geldi’ başlıklı haberinde, Salah’ın Sudan devriminin bir sembolü haline geldiğini ifade etti. Genç kadına ait video ve fotoğraflar BBC’nin de dahil olmak üzere çok sayıda basın aracı ve sosyal medya platformunda yayınlandığı belirtildi. Haberde ayrıca kadının fotoğrafının kalabalık protestocular arasında bir platforma çıkıp onlara ilham vererek devrim şarkıları söyletmesi bakımından şaşırtıcı olduğuna dikkat çekildi. Bu genç kadın protesto gösterilerinde büyük rol oynayarak binlerce göstericiye ve tüm Sudanlı kadınlara ilham verdi. Öte yandan bazıları, fotoğraflarda bir heykel gibi durduğu için bazıları da özgürlük talep etmesi nedeniyle New York’taki Özgürlük Anıtı’na benzetiyor. 

Genç kadının, Sudan’ın başkenti Hartum’da Devlet Başkanı Ömer el- Beşir’e karşı çıkan protestolarda özgürlük talep eden sloganlar attığı bir video Twitter’da yüzbinlerce kez paylaşıldı.

avatoday

 

Söz konusu kadın, Sudan’daki Nübye Kraliçelerine verilen ‘Kandake’ ile özdeşleştirildi. Ayrıca protestolara katılan kadınlara işarette bulunarak defalarca ‘Sevgili Kandakeler’ sloganları attı.
Kadının geleneksel Sudan kıyafeti giyinmesi de oldukça dikkat çekiciydi. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarla Sudan'daki özgürlük taleplerinin sembolüne dönüştü.

Sudanlı kadının fotoğraflarını çekerek sosyal medyada yayınlayan Lana Harun isimli eylemci, CNN International'a yaptığı açıklamada, “Onu gördüğümde yanına koşup, 3-4 fotoğrafını çektim. Herkese umut ve olumlu enerji vermeye çalışıyordu ve yaptı da, tüm Sudanlı kadınları temsil ediyor. Tüm kadınlara oturma eylemine katılmaları için ilham verdi. Sudanlı kadınların hikayelerini anlatıyordu, mükemmeldi” ifadelerini kullandı.

Ahmed Avd isimli bir protestocu ise CNN INT’e yaptığı açıklamada, “Halkı rejimi devirmeye teşvik ediyordu. Devrim çağrısı yapıyordu” ifadelerini kullandı.

avatoday