Skip to main content

Suriyeli yazar Sara: Şam- Tahran dışlanmaya doğru ilerliyor

Suriyeli yazar Sara: Şam- Tahran dışlanmaya doğru ilerliyor
posted onMarch 6, 2019
nocomment

Suriyeli gazeteci yazara Feyaz Sara Suriye rejimi Lideri Beşar Esed’in Tahran ziyaretine ilişkin bir makale yazdı. İsrail – Rusya yakınlaşmasına değinen gazeteci Sara Şam ve Tahran’ın müttefikleri tarafından da dışlanmaya başlandıklarına inanıyor.

Londra merkezli Şark Al Awsat gazetesinde “Esed’in Mollalar rejimine yaptığı ziyaretin şifreleri” ismiyle yayımlanan makale de Sara bir süre gündemi işgal eden ziyarete ilişkin, “Ziyaret ve bu çerçevede gerçekleştirilen görüşmelerde diplomatik kurallara açık bir şekilde uyulmamasından İranlıların da Esed’e karşı Rusların alışmış oldukları şekilde davrandıkları sonucu çıkarılamaz. Kuşkusuz hem İran hem de Rusya, Esed’e farklı kurallar, temeller ve çıkarlara göre muamele etmektedir” diyor.

Makalenin devamında da Sara, hem Suriye halkının hem de İran halkının “Esed – Molla rejiminin bütünleştiğinin farkındalar” tespiti yaparak şu cümlelere yer veriyor: “Mollalar rejimi ile Esed rejiminin bütünleşmesinin izleri sadece ortak ilişkiler ve çıkarlar ile sınırlı kalmamış diğerlerinin onlara bakışlarını ve tutumlarını da kapsamaya başlamıştır. İran halkının büyük bir çoğunluğu Esed rejimini, Mollalar yönetimi ile var olan sorununun bir parçası olarak görmektedir. Aynı şey Suriyeliler için de geçerlidir. Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu öldürülmelerinin, evsiz yurtsuz bırakılmalarını ve Suriye sorununda ufukta hiçbir siyasi çözümün görülmemesinin nedenini Esed rejimi ile İran arasındaki ilişkiye bağlamaktadır. Aynı şekilde bölge ülkeleri ile bölgeye yakın ülkeler de coğrafyadaki durumun kötüleşmesini Tahran ve Şam rejimleri arasındaki ittifak ile ilişkilendirmeye başlamıştır. Bu, etkileşimleri artan bir şekilde ABD-Avrupa politikalarını etkileyen bir gerçeğe dönüşmüştür. Hatta Suriye meselesinde hem Tahran hem de Şam’ın en büyük müttefiki olan Rusya’nın politikalarında bile bu durum açıkça görünmektedir.”

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Rusya Başkanı Wladimir Putin arasında yaşanan diplomasiye de değinen yazar Sara; “Rusya, bir yandan İran’ın ve politikalarının Suriye’deki varlığını azaltmak ve geriletmek diğer yandan da Esed rejimini Moskova’nın gördüğü ve çizdiği şekilde söküp yeniden kurmak için çabalarını arttırmaktadır. Bu da İran ve milisleri ya da Esed rejimi ile ilgili olsun her 2 durumda da İsrail’in Suriye’deki taleplerini ve ihtiyaçlarını sistemli ve dikkatli bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu ziyaret ayrıca Moskova’nın, İran ve Suriye’deki milisleri ile Esed rejimine yönelik olumsuz etkileri olacak, açık bir şekilde sertleşmeye yönelen küresel ve bölgesel tutumlara karşı bekleme ve oyalamaya dayanan dikkatli bir politikaya yönelmesi ile aynı zamana denk gelmiştir. Bu nedenle Moskova, bölgesel ve küresel güçler ile sonuç vermeyecek tartışmalara girmek yerine bekleyip vakit geçirmeye çalışmaktadır. Bu açıdan en belirgin örnek, Arap ülkelerinin Esed rejimi ile ilişkilerini normalleştirme şeklinde yorumlanabilecek girişimlerinin durmasıdır.”

Makalesinin sonuç bölümünde İran Molla rejimi ve Esed rejiminin giderek dışlanmaya doğru yol aldıklarını vurgulayan Saran makalesine şu tespitte bulunuyor: “Sonuç olarak Tahran ve Şam rejimleri çok daha zor koşullara ve müttefikleri Rusya başta olmak üzere diğer ülkeler ile anlaşmazlıkları nedeniyle daha çok dışlanmaya doğru ilerlemektedirler. Sadece şiddet ve aşırılık yanlısı olmaları nedeniyle değil içten dışa farklı düzeylerde sorunlarını siyasi yollarla çözmelerine yardımcı olacak ortak noktalar bulmak yerine sorunlarını çözmek için güç kullanmakta ısrar etmeleri nedeniyle kendilerini zor günler beklemektedir.”