Skip to main content

Irak ordusu: Şengal’de devlet otoritesi yeniden sağlandı

 Irak ordusu: Şengal’de devlet otoritesi yeniden sağlandı
posted onMay 4, 2022
nocomment

Irak ordusu, Şengal’de PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ile iki gündür devam eden çatışmaların ardından kentte devlet otoritesinin yeniden sağlandığını duyurdu. Dört binden fazla kişinin ise evlerini terk ettiği bildirildi.

Şengal’de Pazar gününden bu yana YBŞ ile kenti kontrol altına almaya çalışan Irak ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyordu.  

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı yetkilisi Hüseyin Klari, çatışmalar nedeniyle 4 bin 83 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Irak Göç Bakanlığı, Şengal’de durumun normale döndüğünü, göçlerin geçici dolduğunu belirtirken, Irak ordusu da kentte çatışmaların sona erdiğini, devlet otoritesinin yeniden sağlandığını duyurdu.

Ekim 2020’de Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak merkezi hükümeti Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başta YBŞ olmak üzere resmi olmayan silahlı grupların Şengal’den çıkarılmasını öngören anlaşma imzalamışlardı.

IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldrıması sonrası PKK tarafından kurulan YBŞ, kentte örgütlenerek son yıllarda etkili bir silahlı güç haline gelmişti.

Şengal, birçok kez Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava operasyonlarının hedefi olmuştu.