Skip to main content

Lavrov: Suriye’deki Kürtler bir karar vermeli 

Lavrov: Suriye’deki Kürtler bir karar vermeli 
posted onDecember 23, 2021
nocomment

 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin eninde sonunda Suriye’den çıkacağını, bu nedenle Suriye’deki Kürtlerin Şam ile diyalog konusunda ilkesel bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.  
 
Russia Today’e (RT) röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Kürtlerinin ABD ile ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 
 
Türkiye’nin Suriye’de ABD ile işbirliği yapan Kürt gruplarını PKK’nin uzantısı olarak gördüğünü belirten Lavrov, bu nedenle bölgede zor durumun söz konusu olduğuna dikkat çekti. 
 
ABD’nin eninde sonunda Suriye’den çekileceğini kaydederek Suriye Kürtlerinin Şam hükümeti ile diyalog konusunda ilkesel bir karar vermesi gerektiğini vurgulayan Lavrov, “Kürtler bir karar vermeli. Hatırlarsanız, Trump Suriye’de yapacak bir şeyleri kalmadığını ve çekileceklerini söylemişti. Bu açıklamadan sonra Suriye Kürtleri, Şam ile diyalog için yardım istemeye başlamıştı. Pentagon, Trump’ı tekzip edip Suriye’den çekilmeyeceklerine dair açıklama yapınca, Kürtlerin Şam ile diyalog ilgisi kesildi” diye konuştu. 
 
Kürtlerin Şam ile diyalog kurması için Rusya’nın yardıma hazır olduğunu aktaran Lavrov, “Kısa süre önce Demokratik Suriye Meclisi’nden İlham Ehmed Rusya’ya geldi. Türk meslektaşlarımıza, negatif eğilimleri körükleme niyetinde olmadığımızı açıklıyoruz. Bizim açımızdan Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyulması, ulusal azınlıkların çıkarlarının korunması temel şartlardır” ifadesini kullandı. 
 
Lavrov geçtiğimiz ay yapmış olduğu açıklamada, Kürtlerin kendilerini Suriye toplumunun bir parçası olarak görmesi, ABD’nin oyalama taktiklerine boyun eğmemesi gerektiğini söylemişti.