Skip to main content

Türkçe oyuna izin var, Kürtçeye yok! 

Türkçe oyuna izin var, Kürtçeye yok! 
posted onDecember 11, 2021
nocomment

 Mardin Valiliği, Amed Şehir Tiyatrosu'nun 5 Aralık’ta Mardin’de sahnelemek istediği “Tartuffe” isimli oyununu, "pandemi" gerekçesiyle yasakladı. Ancak valiliğin, Tiyatro Kare tarafından 12 Aralık’ta sahnelenecek olan "Ağaçlar Ayakta Ölür" isimli oyununa ise izin verdiği ortaya çıktı. 
 
Türkiye’de Kürtçeye yönelik yasak ve baskıların bir yenisi Mardin’de görüldü. Amed Şehir Tiyatrosu’nun, 5 Aralık günü Mardin’de sahnelemek istediği Tartuffe oyununu “pandemi” gerekçesiyle yasaklayan valilik, kentte sahnelenecek Türkçe başka bir oyuna izin verdiği ortaya çıktı. 
 
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, konu hakkında açıklama yapan Mardin Valiliği, kentteki 15 günlük eylem ve etkinlik yasağını hatırlatarak, “Yapılan başvurunun içeriğinde tiyatronun Kürtçe oynatılması ile ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır” diye kaydetti. Valilik, ayrıca 17 Aralık tarihinde tekrar başvuru yapılması durumunda talebin değerlendirileceğini bildirdi.  
   
Ancak valiliğin, farklı bir tiyatro oyununa izin verdiği ortaya çıktı. Tiyatro Kare tarafından 12 Aralık günü sahnelenecek olan "Ağaçlar Ayakta Ölür" isimli oyuna valilik tarafından izin verildiği öğrenildi.