Skip to main content

Vardanjani suikastinin iki numaralı ismi İranlı diplomat kaçtı

Vardanjani suikastinin iki numaralı ismi İranlı diplomat kaçtı
posted onSeptember 17, 2021
nocomment

2019 yılında İstanbul’da öldürülen İranlı rejim muhalifi Mesud Molavi Vardanjani sukastinin iki numaralı sanığı eski İran İstanbul 2. Konsolosu Reza Nasırzade’nin savcılık kararıyla tahliye edildiği öğrenildi.

İran’da siber güvenlik ve insansız hava aracı (İHA) uzmanı olarak görev yapan Mesud Molavi Vardanjani, Mart 2018’de Türkiye’ye iltica ettikten sonra 14 Kasım 2019 akşamı İstanbul Levent'teki Kanyon AVM'nin önünde bir suikaste kurban gitti.

Öldürülmeden 3 ay önce İran Devrim Muhafızları Ordusu için “Yozlaşmış mafya komutanlarının kökünü kazıyacağım. Dua edin ben bu işi yapmadan onlar beni öldürmesin.” diyen Vardanjani’yi sukastin düzenlendiği yere götüren kişi arkadaşı Ali Esfanjani idi. 

İstanbul’da sık sık Vardanjani ile görüşen Ali Esfanjani aynı zamanda İran istihbaratına köstebeklik yapıyordu.

İncelenen 90 kamera kaydı ve 320 saatlik görüntüler sonucunda Vardanjani’yi öldüren ismin İranlı uyuşturucu baronu Zindaşti’nin bahçıvanı Abdulvahap Koçak olduğu belirlendi.

Soruşturmayı derinleştiren güvenlik güçleri, Ali Esfanjani’yi İran’a kaçıran Siyavash Shalamzar’ın izine ulaştı. 

Siyavash Shalamzar kaçış planını deşifre ettikten sonra, oklar İran’ın eski İstanbul 2. Konsolosu Reza Nasırzade’ye çevrildi.

8 Şubat 2021’de İstanbul Havalimanı’nda kaçmaya çalışan Nasırzade yakalandı, tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne gönderildi.

Ancak, 1 Nisan 2021’de savcı beklenmedik bir şekilde Nasırzade’nin serbest bırakılmasını istedi. 

Savcının talebini reddeden mahkeme aynı gün içinde sürecin soruşturma aşamasında olduğunu, isterse savcının re’sen serbest bırakma kararı verebileceğini belirterek topu tekrar savcıya attı. Savcı da Nasırzade’nin tahliye kararını imzalayarak serbest kalmasını sağlamış oldu. 

Nasırzade’yi serbest bırakan savcı bu kez 14 Nisan’da hazırladığı iddianamede Nasırzade hakkında, tasarlayarak kasten adam öldürmek ve azmettirmek suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istedi. İddianame kabul edildi ancak Nasırzade çoktan Türkiye’yi terk etmişti.

Böylelikle İran’ın önemli eski askeri uzmanlarından birine yönelik İstanbul’un göbeğinde gerçekleştirilen kritik suikastin bir ve iki numaralı isimleri kaçmış oldu.

Muhammed Nasırzade ve İranlı uyuşturucu baronu Naji Şerif Zindaşti’nin de aralarında bulunduğu 11’i İranlı 16 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Davanın bir numaralı ismi Zindaşti, başka bir davadan 5 Nisan 2018’de yakalanmasına rağmen 11 Ekim 2018’de eski AKP milletvekilli Burhan Kuzu’nun da adının karıştığı skandal kararla tahliye olmuştu.