Skip to main content

Sabih Kanadoğlu: Yasal boşluk var, HDP kapatılamaz

Sabih Kanadoğlu: Yasal boşluk var, HDP kapatılamaz
posted onMarch 19, 2021
nocomment

2003 yılında DEHAP’a kapatma davası açan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, HDP’nin yasal boşluktan faydalanıp kendisini fesh etmesi durumunda kapatılamayacağını ileri sürdü.

Kanadoğlu, “tüm bu tartışmalar boş laftır. Sanki bu dava sonuçlanabilir gibi kendilerini kandırıyorlar. HDP kapatılamaz" dedi.

Gazeteci Barış Pehlivan, HDP’nin kapatılma davası ile ilgili olarak kendisine konuşan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun açıklamalarını bir televizyon programında paylaştı.

Kanadoğlu’nun açıklaması şöyle: 
“Ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevdeyken yani 2003 yılında DEHAP’a 2 nedenle kapatma davası açmıştım. Birinci neden, seçimlere katılabilmek için evrakta sahtecilik yaptıkları için. Diğer neden ise partinin PKK ile bağlantısı olduğu için.

2003’te açtığım bu dava Anayasa Mahkemesi önünde yıllarca bekletildi. Bu arada 2005’te DEHAP kendisini fes etti. 12 Eylül 2010 referandumu gerçekleştikten kısa bir süre sonra AYM benim davamdan hareketle siyasi partiler yasasının 108’inci maddesini iptal için toplandı. Bu madde, bir parti kendisini fesih etse bile hakkında açılan kapatma davası devam ederdi. AYM bu maddeyi iptal etti ve yerine bir madde koymadı. AYM bu maddeyi iptal ettikten sonra benim 7 yıl önce açtığım kapatma davasının düşürülmesine karar verdi.

Yani bugün HDP yetkili organlarını toplayıp kendisini fesih ederse AYM’nin yapacağı tek şey kapatma davasını düşürmektir. Bu kararı beklemeye de gerek yok. HDP yarın yeni bir parti de kurabilir. Adı HDP de olabilir. Demem o ki tüm bu tartışmalar boş laftır. Sanki bu dava sonuçlanabilir gibi kendilerini kandırıyorlar. HDP kapatılamaz.” 

Öte yandan Anayasa Mahkemesi HDP’yi kapatma davası için raportör görevlendirdi. 

AYM Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada raportör görevlendirdi. Raportöre 15 gün süre verildi.