Skip to main content

Jeffrey: Biden döneminde ABD-Türkiye ilişkileri Trump’a göre farklı olacak

Jeffrey: Biden döneminde ABD-Türkiye ilişkileri Trump’a göre farklı olacak
posted onFebruary 21, 2021
nocomment


Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesiyle, yeni dönemde Türk-ABD ilişkilerinin nasıl bir yol alacağı merak edilen konular arasında. Birçok çevreden yapılan değerlendirmeler, Erdoğan-Trump üzerinden yürüyen ve kişisel bir hal alan bu ilişkinin, Biden döneminde daha farklı olacağı yönünde.

Türkiye’nin eski Ankara Büyükelçisi ve ABD’nin bir önceki dönem Suriye Özel Temsilci James Jeffrey, S-400 konusunda sert tutumlardan taviz vermedikçe ABD ve Türkiye arasında verimli bir ilişki olamayacağını söyledi.  

Washington’daki düşünce kuruluşu Wilson Center’ın düzenlediği panelde konuşan Jeffrey Biden döneminde Türk-ABD ilişkileri için “Bu yönetimin Trump yönetiminden farkı, yeni yönetimde görevli olan çok sayıda kişide Erdoğan ve onun iç siyasetteki politikalarına ilişkin bir hoşnutsuzluğun olması. Trump Erdoğan’ı seviyor ve Türkiye içinde ne yaptığını önemsemiyordu. Yeni dönemde durum böyle olmayacak. Bu da gerçekten ciddi bir sorun” dedi.

“Biden'ın, Trump'a göre çok daha sert olacağını öğrenmesi gerekecek"

Biden dönemi ABD dış politikası Washington Post’un da gündeminde. Gazetede yayınlanan Max Boot imzalı bir görüş yazısında, Türk-ABD ilişkileri değerlendirildi. Garê operasyonunda öldürülen 13 kişi hakkında ABD’den yapılan açıklamaya Türkiye’nin tepki gösterdiği belirtilen yazıda Erdoğan için “Biden'ın muhtemelen Trump'a göre çok daha sert olacağını öğrenmesi gerekecek" denildi.