Skip to main content

Babacan: Anadil temel bir insan hakkıdır

Babacan: Anadil temel bir insan hakkıdır
posted onFebruary 9, 2021
nocomment

 

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti. Görüşme sonrası, bir gazetecinin Babacana yönelttiği “DEVA Partisi parti programında yer alan anadilin kullanımı ve gelişimi ile ilgili neler yapacak. Türkiye’nin dili Türkçe’dir diye ifade edilen anayasanın 3. maddesinde bir değişiklik öngörülüyor mu?” sorusuna Babacan, anadilin temel bir insan hakkı olduğunu ve kimsenin bunun üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini söyledi.

Babacan, “Biz anadil konusuna temel bir insan hakkı konusu olarak bakıyoruz. Anadil, vatandaşlarımızın annelerinden emdiği süt kadar helaldir. Anadil üzerinden kimse bu toplumun içine fitne tohumları atmasın, bu ülkeyi bölmesin. Anadilini öğrenmek, yaşatmak ve geliştirmek vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır” dedi.

DEVA Partisi’nin, parti programında anadilde eğitim ile ilgili ifadeler şöyle:          

“Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, anadilin bir çatışma konusu haline getirilmesini doğru bulmuyoruz. Resmi ve ortak dilimiz olan Türkçe’nin iyi öğretilmesi esas olmakla birlikte anadile ilişkin talepleri, vatandaşlarımızın kültürel farklılıklarının tanınması, temel bir insan hakkı ve pedagojik bir gereklilik olarak ele alıyoruz.

Bu itibarla, anadil hakkı kapsamında bütün vatandaşlarımızın anadillerini kullanmaları ve geliştirmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmayı hedefliyoruz. Demokrasi ve Atılım Partisi olarak, etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak toplumdaki tüm farklılıkları kapsayacak ve kuşatacak bir vatandaşlık anlayışını savunuyoruz.”