Skip to main content

HDP: Demokrasi ittifakı arayışımız var

HDP: Demokrasi ittifakı arayışımız var
posted onFebruary 5, 2021
nocomment

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, beraberindeki bir heyet ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, partinin Genel Merkezi’nde ziyaret etti. 

Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası basının karşısına geçen Sancar, verimli bir görüşme yaptıklarını ve demokrasi ittifakı arayışında olduklarını açıkladı. Bir demokrasi programı hazırladıklarını ve CHP’ye yaptıkları ziyaretin bu kapsamda olduğunu belirten Sancar, “Türkiye’nin önemli gündem başlıklarını ele aldık. Ziyaretlerimizin bir sonraki durağı Gelecek Partisi olacaktır. Sonra DEVA Partisini ziyaret edeceğiz. Türkiye’nin önemli sorunlarını konuştuk. En önemli meselelerden biri ekonomik kriz. Burada etkisi herkese eşit bir şeklide yansıyormuş gibi görünüyor ama esas olarak Türkiye’nin geniş halk kesimlerinin yoksullaştığını pandemi yönetiminin daha da derinleştirdiğini gördük. Ağır ekonomik kriz derin yoksullaşma ve adaletsizliğin daha da yaygınlaştığını görüyoruz. Bu konuda muhalefetin belli temel ortak noktaları olduğunu görüyoruz. Ekonomi konusunda faturanın halka kesilmesine karşı ortak çalışmaların neler olabileceğini muhalefet partilerine ziyarette konuşuyoruz. Bu görüşmede de bunu da ele aldık” dedi.

Müzakere önerisi

Muhalefet partilerine bir müzakere önerileri hazırladıklarını ve bunun partiler arasında tartışılmasını isteyen HDP Eş Genel Başkanı, “Bu önerilerimizde üç başlık var. Türkiye’nin özellikle OHAL ile yaşamaya başladığı ağır adaletsizlik hallerinin nasıl birlikte tamir edebileceğimizi, özellikle yargı alanında yaşanan sorunların büyük bir adaletsizlik meselesi haline geldiğini görüyoruz. Enis Berberoğlu olayı var ama özellikle AİHM kararından itibaren Demirtaş ve diğer tutuklu arkadaşlarımızın durumu da özel bir önem kazandı. AİHM kararını da Sayın Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetle konuştuk. Bu konuda bir fikir ayrılığı görmüyoruz” dedi.
 
Yeni Anayasa

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Sancar, “İktidar sıkışmışlıktan kurtulmak için toplumu oyalamaya çalışıyor. Bu kötü yönetimin faturasının daha fazla konuşulmasını önlemek için gündemi değiştirmeye çalışıyor. Bu sıkışmışlıktan biraz nefes alabileceği bir alan yaratmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı anayasayı gündeme getirmesinin asıl nedeni budur. Eğer samimi iseler, nasıl bir anayasa istediklerine dair temel çerçeveyi muhalefet partilerine ve topluma sunsunlar. Muhalefet partilerine bu çerçeveyi sunmanın adresi de TBMM’dir. Buyursunlar TBMM’ye ne önerdiklerini ve ne istediklerini getirsinler. Orada partilerle ve kamuoyu ile paylaşsınlar. Biz Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu kabul ediyoruz. Bunu en çok savunan parti de biz olduk geçmişte ama gerçekten yeni bir anayasa ne anlama gelir, cevabını da açıkça ortaya koymak gerekiyor. Biz yeni anayasa derken demokratik, özgürlükçü bir anayasayı kastediyoruz. Biraz önce söylediğimiz temel ilkelerde yola çıkan bir anayasayı kast ediyoruz. Eğer iktidar da neyi kastettiğini ifade ederse, böylece gölge boksu olmaktan çıkar anayasa tartışmaları, daha samimi ve daha düzgün bir çerçeveye oturur. Ama iktidarın böyle bir niyetinin olduğunu düşünmüyoruz. Reform dediği her yerde mevcut durumdan daha kötüye gittiğimizi tecrübe ettik. Korkarız ki yeni anayasa derken de mevcut anayasanın gerisine düşecek bir teklifle ortaya çıkacaklardır.”
 
Demokrasi ittifakı
Bir gazeteciden gelen seçim ittifakları ile ilgili soruya HDP Eş Genel Başkanı şu yanıtı verdi:  
“Evet ittifak meselesi gündeme geldi ama bir seçim ittifakını konuşmama şeklinde gündeme geldi. Seçim ittifakları gündemimizde yok. Bizim herhangi bir ittifakın parçası olma gibi bir talebimiz ve arayışımız yok. Bizim arayışımız demokrasi ittifakıdır. Bunun için çerçeve oluşturduk ve siyasi partilere sunuyoruz. HDP’nin parlamento için herhangi bir ittifaka da ihtiyacı yok. Bütün kamuoyu araştırmaları oylarımızın yüksek gösteriyor ama bizim oylarımızın daha yüksek olduğunu biliyoruz” dedi.