Skip to main content

Türkiye-ABD arasında ilk üst düzey temas

Türkiye-ABD arasında ilk üst düzey temas
posted onFebruary 3, 2021
nocomment

Amerika Birleşik Devletleri’nin Joe Biden başkanlığındaki yeni yönetimi belirlendikten sonra Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği merakla beklenirken, her iki ülke arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti. 

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefonda görüştü. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Dağlık Karabağ meseleleri ikilinin temel gündem başlıklarıydı ve Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kalın görüşmede Sullivan'a, Türkiye'nin Rus S-400 savunma sistemini satın alması ve ABD'nin YPG’ye destek vermesi gibi iki ülke arasında anlaşmazlığa yol açan mevcut meselelere çözüm bulmak için ortak çaba harcanması gerektiğini söyledi.

Suriye’den Halkbank Davasına kadar birçok konuda olduğu gibi S-400 meselesi de Türkiye-ABD ilişkilerinde gerilimli konulardan biri.  

ABD yönetimi Türkiye’ye S-400’lerden vazgeçmesi gerektiği söylüyor ve uzun zamandır gündeminde tuttuğu yaptırımları geçen yılın sonunda devreye sokmuştu. ABD, Türkiye'yi ayrıca F-35 savaş uçağı programından da çıkarmıştı.

Türkiye ise S-400 savunma sisteminin Rusya’dan almış olmasını bir tercih değil, zorunluluk olduğunu ifade ediyor.