Skip to main content

Humeyni’nin öğrencisi Amjad: Tüm cinayetlerden Hamaney sorumlu

Humeyni’nin öğrencisi Amjad: Tüm cinayetlerden Hamaney sorumlu
İran rejiminin en önemli ideologlarından biri sayılan Ayetullah Amjad, rejimin dini lideri Hamaney'in 2009'dan beri işlenen tüm Cinayetlerden sorumlu olduğunu söyledi.
posted onJanuary 12, 2021
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin öğrencilerinden ve İran rejiminin en önemli ideologlarından bir olarak kabul edilen reformist ilahiyatçı Ayetullah Mahmud Amjad, tartışmalı 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaşanan karışıklıktan bu yana dökülen tüm kandan ve ölümlerden İran rejimi dini lideri Ali Hamaney'in sorumlu olduğunu söyledi.

Instagram hesabından yayınladığı el yazması mesajında Amjad, Hamaney'in zulmünün durdurulması gerektiğini söyledi.

Amjad, “Allah'ın lütfü ve ilahi gücüyle desteklenen ve Hz.Muhammed'in izinden giden; bir kristal içinde adalet aramak ve gayri meşruiyeti reddetmek için büyük bir cihat başlatmaya karar verdim” dedi.

Amjat, el yazması mesajında ayrıca, başlatacağı cihadın sonuçları ne olursa olsun buna sebat edeceğini belirtti.

Sistani’yi, Zam’ın idamını kınamadığı için eleştirdi

Amjad ayrıca Irak'ın Necef kentinde yaşayan kıdemli Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani'yi İran rejiminin 12 Aralık'ta idam ettiği muhalif gazeteci Ruhullah Zam'ı infazını kınamadığı için eleştirerek Sistaniye atfen, “Davranışınıza şaşırdım. Bir genci haksız yere infaz ediyorlar ve siz hiçbir şey söylemiyorsunuz” dedi.

İran rejiminin komplo ile Fransa’dan Irak’a getirttiği muhalif gazeteci Ruhullah Zam, İran rejimi İstihbarat Teşkilatı İtlaat üyeleri tarafından Irak’ta yakalandıktan sonra İran’a getirilip idam edilmişti.

Zam'ın avukatları, Eylül ayında Hollanda'da Farsça yayın yapan bir radyo istasyonuna verdiği demeçte, Sistani'nin ofisinin bir üyesinin Zam'ı, kaçırılıp İran'a gönderilmeden önce Sistani ile görüşme sözü vererek Fransa'dan Irak'a çektiğini söylemişti.

Ayetullah Mahmud Amjad , gazeteci Zam’ın idamıyla ilgili “Zam şehitir ve idamı cinayettir” demişti.

İran rejiminin kurucusu Humeyni’nin öğrencisi olan ve İslam hukuku konusunda uzman olan 81 yaşındaki Amjad, İran Şii İslam'ın merkezi konumundaki Kum kentinde etik ve İslam etiği gibi konularda Seminerler veriyor.

İran rejiminin zulüm tarihi

İran rejimi, kuruluşundan bu yana Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) Kürt halkına karşı sayısız infaz ve cinayetler işlemesine karşın Hamaney’in başa geldiği 2009 yılından bu yana, Rojhelat’ın yanı sıra İran genelinde de yüzlerce muhalif ve protestocuyu katletti. Binlerce kişiyi hapislere atıp cezaevinde gayrı hukuki bir şekilde ya katletti ya da idam etti.

Zam’ın idamı

zam

 

İran rejiminin idam ettiği Telegram’daki haber kanalı Amad News'in kurucusu Ruhullah Zam, Eylül 2019'da İran rejimi İtlaatı tarafından Irak'ta yakalanmış, Şubat 2020’de  “İsrail ve Fransız istihbaratı için casusluk yapmak”, “ABD ile işbirliği yapmak” ve “gizli bilgiler toplamak” gibi suçlamalarla yargılanmış ve daha sonra idam edilmişti. 

Zam haber kanalı üzerinden İran rejimi yönetici seçkinlerinin gizli mali yolsuzluklarıyla ilgili haberler ve raporları yayınlıyordu.

Zam, Hamaney'e yakın bir seçkinin çocuk tacizcisi olduğunu açıkladıktan sonra İran rejiminin şimşeklerini üzerine çekmişti.