Skip to main content

ABD, el koyduğu İran parasını terör saldırılarının mağdurlarına tahsis ediyor

ABD, el koyduğu İran parasını terör saldırılarının mağdurlarına tahsis ediyor
ABD Adalet Bakanlığı, Washington’ın Tahran’a uyguladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde ABD’nin el koyduğu İran rejimi parasının, İran rejiminin desteklediği terörist saldırıların mağdurlarına tahsis edileceğini duyurdu.
posted onJanuary 6, 2021
nocomment

ABD Adalet Bakanlığı, “Maksimum Baskı” politikası çerçevesinde Washington tarafından el konulan İran İslam Cumhuriyeti fonlarını, İran rejimi destekli terörist saldırıların mağdurlarına tahsis edileceğini duyurdu.

Bakanlık mağdurlara tahsis edilecek fon miktarının 7 milyon dolar olduğunu belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada bu fonların, ABD'nin İran rejimine uyguladığı yaptırımların İran rejimi tarafından ihlal edilmesi girişimlerine yönelik el koyma payı olduğunu kaydetti.

“İran rejiminin hileli girişimleri”

Açıklamada, İran rejiminin yaklaşık bir milyar dolarlık fonu dünyanın çeşitli ülkelerindeki banka hesaplarına aktarmaya yönelik hileli girişimlere değinildi.

Konuyla ilgili Reuters’a konuşan davayı yürüten ABD Başsavcısı Vekili David Burns, “El konulan fonlar, dünyada terörizme destek veren ülkelerden biri olan İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmek için ayrıntılı bir plana katılan suçlu aktörler için tahsis edilmişti” dedi.

Burns, İran rejimini dünyadaki en büyük terörizm destekçilerinden biri olarak nitelendirdi.

Trump yönetimi 2018’de, ABD eski Başkanı Barack Obama’nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler’in (BM) 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve daimi üye olmayan Almanya ile İran rejimi arasında imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, ardından “Maksimum Baskı” politikası çerçevesinde İran rejimine ağır ekonomik yaptırımları devreye koymuştu.

Bu ağır ekonomik yaptırımlar sonucunda İran rejiminin yabancı ülkelerdeki bankalarda tuttuğu milyarlarca dolar tutarındaki fonları dondurulmuş, bu durum İran rejiminin içte büyük bir ekonomik kriz yaşamasına yol açmıştı.