İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları (Pasdaran) Deniz Kuvvetleri’nin dün Basra Körfezi'nde petrol kirliliği ve çevreye verdiği zarar bahanesiyle 20 mürettebatın bulunduğu Güney Kore'ye ait “Hankuk Chemi” isimli petrol tankerine el konması ardından Güney Kore yönetimi, Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Boğazı’na savaş gemisi gönderdiğini duyurdu.
Seul yönetiminden konuya dair yapılan açıklamada, içinde askerlerin bulunduğu bir savaş gemisinin Hürmüz Boğazı’na doğru yola çıktığı belirtildi.
Uluslararası yayın kuruluşları olayı, ABD ambargosu nedeniyle Kore yönetiminin bankalarındaki İran rejimi paralarını geri iade edememesinden dolayı İran rejiminin gemiye el koyduğunu ve bu eylemi bir şantaj yöntemi olarak gerçekleştirdiği şeklinde değerlendirdi.
İran rejimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade ise, geminin alıkonulmasının tamamen teknik bir mesele olduğunu belirterek, “Bu istisnai bir durum değil. Daha önce diğer ülkelerin sularında da birçok kez buna benzer durumlar yaşanmıştır ve bu oldukça normaldir” ifadelerini kullandı.
İran rejiminin diğer ülkelerde olduğu gibi deniz ortamının kirlenmesine karşı “oldukça duyarlı” olduğunu iddia eden Hatipzade, “Bu nedenle bu konuyla yasalar çerçevesinde ilgileneceğiz” dedi.
Basra Körfezi’ne savaş gemisi gönderdiğini duyuran Güney Kore yönetimi, el konulan geminin serbest bırakılması için İran rejimiyle diplomatik görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, geminin serbest bırakılması için görüşmeler yapmak üzere İran'a en yakın zamanda bir heyet gönderileceği belirtildi.
Öte yandan İran rejiminin el koyduğu petrol tankerini İran'ın güneyinde bulunan Bender Abbas Limanı'na çektiği aktarılırken Güney Kore resmi haber ajansına göre, İran rejimi tarafından el konulan tankerde 2 Endonezyalı, 11 Myanmarlı, 5 Güney Koreli ve 2 Vietnamlı denizci bulunuyor.