Skip to main content

İsrail: 2020’de Suriye’deki İran rejimi hedeflerine 50 saldırı gerçekleştirdik

İsrail: 2020’de Suriye’deki İran rejimi hedeflerine 50 saldırı gerçekleştirdik
İsrail ordusu, 2020 yılında Suriye'de büyük çoğunluğu İran rejimi güdümündeki milis gruplara ait 50 hedefe saldırı düzenlediğini açıkladı.
posted onJanuary 2, 2021
nocomment

İsrail ordusu, 2020 yılında Suriye’deki askeri hedeflere karşı 50'den fazla saldırı gerçekleştirdiklerini ve bu saldırıların çoğunun İran İslam Cumhuriyeti’ne bağlı Şii milis gruplarına karşı gerçekleştirildiğini duyurdu.

İsrail ordusunun yayınladığı 2020 yılına ait askeri faaliyet raporunda, 2020'de Suriye'deki düşman askeri hedeflere yönelik gerçekleştirilen saldırılara da yer verildi.

Raporda İsrail ordusunun, Suriye’deki askeri hedeflere yönelik 50’den fazla saldırı gerçekleştirdiği, bu saldırıların çoğunluğunun ise Suriye’de iç savaşın başlaması ardından Beşar Esad rejiminin devrilmemesi için İran rejiminin ülkeye gönderdiği Şii milis gruplarının askeri hedeflerine karşı gerçekleştirildiği kaydedildi.

İsrail ordusu raporunda İran rejimi güdümündeki Lübnan Hizbullahı’nın İsrail’e yönelik roket saldırıları ve İsrail’in bu saldırılara karşı misillemesine de yer verilerek İsrail ordusunun, Lübnan Hizbullahı'nın 2 saldırı girişimini engellediği ayrıca Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına 176 roket atışı düzenlendiği ifade edildi.

Raporda bu roketlerden 80'nin “Demir Kubbe” hava savunma sistemi tarafından imha edildiği, 90'ının ise İsrail'de açık alanlara düştüğü kaydedildi.

İsrail, Suriye ve Irak’taki İran rejimine bağlı silahlı milis gruplarının İsrail karşıtı faaliyetlerini gerekçe göstererek son yıllarda başta Şam olmak üzere Suriye ve Irak’ın farklı bölgelerine birçok hava saldırısı düzenledi.

Tel Aviv yönetimi bu saldırıların birçoğunu üstlenmese de hem Beşar Esad rejimi hem İran rejimi, Suriye ve Irak’taki askeri hedeflere yönelik birçok hava saldırısının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini savunuyor.